Jaké kapaliny potřebuje váš vůz a proč

Jaké kapaliny potřebuje váš vůz a proč

Je zcela jedno, jestli jste majitelem úplně nového vozidla, nebo vám slouží starší ojeté. Každé auto potřebuje péči a co se týče provozních kapalin to platí dvojnásob. Každý ví, že k jízdě jsou nutné pohonné hmoty a když není vidět přes sklo, hodí se i voda do ostřikovačů. Ale všechna vozidla mají spoustu součástí závislých na mnoha dalších kapalinách, bez kterých se neobejdou. Jaké to jsou?

Brzdová kapalina

Pokud je systém, ve kterém brzdová kapalina funguje, bez vad, pravděpodobně k jejímu úbytku docházet nebude. Co se ale mění při provozu vozidla jsou její pozitivní vlastnosti. Do brzdové kapaliny se může dostávat voda. To znamená, že při vyšší teplotě se změní na plyn a v brzdovém systému je najednou vzduchová bublina, která může způsobit selhání brzd.

Brzdovou kapalinu je proto vhodné čas od času vyměnit, aby se předešlo nepříjemným situacím. Přibližný interval výměny je 2 – 5 let, podle typu vozu.

Chladicí kapalina

Správnou funkci motoru zajišťuje mimo jiné i chladicí kapalina. Její nedostatek může způsobit přehřátí motoru, které má velmi blízko k jeho úplnému odepsání. Každé auto je však vybaveno čidlem teploty, které na zvýšenou teplotu včas upozorní. Reakci ale určitě neodkládejte. Nedostatek chladicí kapaliny lze vyřešit jejím dolitím, ale vždy až po vychladnutí vozu, neboť hrozí nepříjemné popáleniny či opaření.

Chladicí kapalina odvádí přebytečné teplo z motoru do chladiče, zároveň ale i ošetřuje motor, chrání jej před korozí, pěnivostí a usedání vodního kamene. Ideální doba výměny je alespoň jednou za 5 let.

Olej do převodovky

Specifické vlastnosti mají oleje do převodovek. Patří mezi kapaliny, jejichž kvalitu ani množství sami neposoudíte a musíte se tak obrátit na odborníky autoservisu. Pokyny výrobce vás budou informovat o typech vhodných olejů i o termínu výměny, manuální převodovky automobilů používají většinou celoživotní náplně.

Oleje motorové

Vozidla vybavené senzory pro automatickou kontrolu motorového oleje vás upozorní na jeho množství nebo nedostatečné promazávání motoru. Pokud jím vaše auto vybaveno není, kontrolujte stav oleje alespoň jednou týdně, pokud jezdíte denně. Lhůty k výměně oleje jsou dané výrobcem a je nutné je dodržovat. Motorové oleje významně ovlivňuji správnou funkci motoru a jsou na jeho kvalitu hodně citlivé.

Aditiva do olejů

Všechny oleje mají požadované vlastnosti, které jsou dány normami. Pro zvýšení a prohloubení jejich účinku je vhodné je navíc obohacovat aditivy do olejů. Ta dokáží prodloužit životnost běžného motorového oleje a navýšit jeho ošetřovací účinky na motor auta. Aditiva do olejů chrání stroj před opotřebením, před usazováním nečistot, před vznikem koroze i před vlivem vysokých teplot. Jsou vhodná i k péči o těsnící a jiné prvky.

Aditiva do paliv

Známá jsou také aditiva do paliv, které pomáhají lepšímu zapalování v chladných měsících, ale umí i odstraňovat nebezpečnou vodu z palivové nádrže a zajistit tak perfektní běh vozu za všech okolností. Aditiva chrání palivovou nádrž před rzí a umí pročišťovat filtr pevných částic.

Nejen tyto ale i řada dalších kapalin zajišťuje výborný chod vašeho auta za jakýchkoli situací či v jakémkoli počasí. Dbejte na množství a stav všech důležitých komponentů vozidla a zabezpečte si tak jeho dlouhou službu a bezstarostně příjemný pocit z jízdy.

Článek Jaké kapaliny potřebuje váš vůz a proč byl publikován 18. ledna 2020 v 00.30 v rubrice Informace. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...