Jak na ekologickou údržbu automobilu?

Jak na ekologickou údržbu automobilu?

Osobní automobilová doprava je jedním z největších znečišťovatelů planety. Nejde ovšem pouze o přímo vypouštěné emise ze spalovacích motorů. Jestli dbáte na trvalou udržitelnost a snažíte se snížit svou uhlíkovou stopu, musíte přehodnotit i další aktivity, které s provozem automobilu souvisí: osvojit si pravidla nízké spotřeby pohonných hmot, vybrat si vhodný autoservis a dbát na řádnou péči o auto.

Přinášíme vám několik jednoduchých tipů, jak na ekologickou údržbu automobilu.

Navštěvujte pravidelně servis

Prevence je základem pevného zdraví nejen lidí, ale i vašich čtyřkolých miláčků. Pravidelné prohlídky vám zajistí, že vaše auto bude fungovat tak, jak má, a že vás nikdy nezradí uprostřed cesty na dovolenou. Další nespornou výhodou je finanční úspora, protože díky pravidelným kontrolám odhalíte závady v jejich počátcích, kdy je náprava ještě poměrně jednoduchá a levná. No a v neposlední řadě tak prodloužíte životnost svého auta a jednotlivých dílů, čímž předcházíte jejich zbytečné nadprodukci, která je neekologická.

Vyberte si autoservis či automechanika, který přemýšlí ekologicky

Jak takový autoservis vybrat? Zejména podle toho, že vám nabídne recyklaci všech použitých dílů a že nebude používat jednorázové pomůcky. Podívejte se například na jejich utěrky. Pokud používají jednorázové průmyslové utěrky, znamená to, že jich denně vyhodí několik desítek. Za rok je to již několik tun silně znečištěného nerecyklovatelného textilu, který končí ve spalovnách.

Řešení je přitom jednoduché – existuje služba pronájmu průmyslových utěrek, díky které autoservis získá dostatečné množství šetrně udržovaných a praných utěrek na více použití. Tím se minimalizuje neekologická produkce textilu i jeho likvidace. Firma Lindström, která tuto službu v České republice provozuje, garantuje maximální ekologický standard pracího cyklu i údržby těchto utěrek.

Utěrkový EKO klub

V roce 2020 by měl také vzniknout utěrkový EKO klub. Zákazníci společnosti Lindström (autoservisy, automechanici) dostanou při zahájení spolupráce EKO-certifikát, který potvrzuje ekologickou likvidaci nečistot z textilních utěrek. Také dostanou samolepku „Ekologická provozovna“ na vchodové dveře. V tu chvíli bude jednoduché rozeznat a najít autoservis, který přemýšlí ekologicky.

Vhodného mechanika poznáte i podle toho, že nepoužívá jednorázové průmyslové utěrky. Zdroj: Lindstromgroup.comVhodného mechanika poznáte i podle toho, že nepoužívá jednorázové průmyslové utěrky. Zdroj: Lindstromgroup.com

Spolupracujte s automechanikem

Stejně jako u doktora, ani v autoservisu nemůžete spoléhat na to, co automechanik objeví sám. Mějte proto připravený seznam všech závad a věcí, které se vám „nezdají“.

S mechanikem si povídejte a buďte na telefonu pro případ, že bude mít doplňující dotazy. A hlavně, netlačte na rychlost opravy a cenu. Kvalitní práce něco stojí a taky chvíli trvá, ale určitě se vám vyplatí počkat. Práce kvapná… Znáte to.

Recyklujte autobaterie, oleje, pneumatiky a autodíly

Autobaterie a použité oleje patří do tzv. nebezpečného odpadu. Zjistěte si na obecním úřadě, kam můžete tyto věci odložit pro správnou recyklaci a likvidaci.

Většina obcí organizuje pravidelný svoz nebezpečných odpadů a poskytne vám harmonogram na celý rok. Autodíly recyklujte dle jejich materiálu. Většina poputuje do plastového či kovového odpadu.

Měňte oleje a filtry

Tento jednoduchý a levný úkon vám prodlouží životnost auta o několik let, zvýší jeho výkon a sníží emise. Stojí to pár korun a trvá pár minut. To se vyplatí, ne?

Když stojíte na křižovatce anebo v zácpě, vypněte motor.Když stojíte na křižovatce anebo v zácpě, vypněte motor.

Myjte auto pouze v automyčkách

V myčkách totiž spotřebujete na jeden mycí cyklus zlomek množství vody oproti ručnímu mytí. Navíc voda použitá pro mytí auta je silně znečištěná zbytky benzínu a olejů, a proto by neměla odtékat do běžné kanalizace. V automyčkách je o odpadovou vodu řádně postaráno.

Snižte spotřebu pohonných hmot

Tipy, jak snížit spotřebu pohonných hmot auta, zná snad každý zkušený řidič. Dnes už opravdu nikoho neohromíte bláznivou jízdou s pedálem na podlaze. Je to nebezpečné a neekologické. Doba přeje rozumným řidičům.

  • Kontrolujte si rychlost: Nejnižší spotřeba pohonných hmot je v případě jízdy po rovině při rychlosti kolem 80–90 km/h.
  • Neměňte rychlost rapidně: Skokové zpomalování a zrychlování výrazně zvyšuje emise.
  • Snižte nadbytečnou převáženou váhu: Zkontrolujte, co vše máte v kufru a na zadních sedadlech a vše, co tam nemá být, dejte pryč.
  • Nenechte běžet motor, když stojíte: Již po deseti vteřinách je spotřeba pohonných hmot vyšší, než když vypnete a znovu zapnete motor.
  • Kontrolujte tlak v pneumatikách: Nízký tlak v pneumatikách zvyšuje spotřebu pohonných hmot a zbytečně přetěžuje motor. Tlak si můžete jednoduše změřit na každé čerpací stanici a bude vám to trvat minutu. Tlak kontrolujte alespoň jednou měsíčně.
  • Kam můžete, jeďte hromadnou dopravou: Ve větších městech je to rychlejší, levnější i ekologičtější.

Zamyslete se nad tím, co můžete pro trvalou udržitelnost udělat i vy. Odměnou vám bude nejen dobrý pocit, ale i delší životnost auta a nižší náklady na opravy. Je to jednoduché, a přesto tolik důležité.

Článek Jak na ekologickou údržbu automobilu? byl publikován 20. prosince 2019 v 00.30 v rubrice Informace. Autorem článku je Tatiana Brederová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...