CEAT - pneu z Indie

Tagy:  CEAT, Indie, gumárna, výrobce, pneumatiky

Sponzorované odkazy:

CEAT - pneu z Indie

Všeobecné informace

Ceat je indický výrobce pneumatik. Kořeny společnosti sahají do Itálie, z čehož také vychází název CEAT. Je to zkratkové slovo skrývající Cavi Electrici Affini Torino, tedy CEAT. Volně by se to dalo přeložit jako „turínské elektrické kabely a podobné (či příbuzné) výrobky.“ V současné době CEAT spadá pod křídla značky Pirelli. Sídlo společnosti CEAT leží v indické Bombeji (indicky Mumbaí), kde se také nachází jedna z čtyř továren. Druhá je v Nashiku (také Indie) a další dvě na nedaleké Srí Lance. Vyrábí se zde pneumatiky pro nákladní vozy, lehká užitková vozidla, stroje na zemní práce, vysokozdvižné vozíky, traktory, přívěsy, osobní auta, vozy SUV, motocykly, skútry a dokonce i pro indické rikši.

Samá velká čísla

CEAT zaměstnává více než 5000 pracujících, na domácím trhu má asi 20% podíl na trhu a svoje pneumatiky vyváží a prodává ve více než 110 zemích celého světa, a to přes 3500 autorizovaných dealerství. Světlo světa spatří každoročně 6 milionů nových pneumatik značky CEAT. Na trhu patří k těm levnějším, nicméně však horším pneumatikám. V současností se nabízí zimní Arctic 3, Formula Winter a letní Tornado (sportovní pneumatika) a všestrannější Spider. Zatímco zimní pneumatiky v testech poměrně obstály (úměrně ceně), letní pneu od CEATu většinou obsazují zadní příčky.

Něco z historie

Historie CEATu se odvíjí od roku 1924, kdy byla v italském Turíně (kde se mimo jiné vyrábějí Fiaty) založena obchodní společnost zabývající se výrobou kabelů pro rodící se telefonní síť a také pro potřeby elektrických vlaků. Roku 1958 CEAT expandoval na rozvíjející se indický trh, kde založil dceřinnou společnost CEAT Tyres of India Ltd. Právě tímto okamžikem začíná výroba pneumatik a dá se hovořit o CEATu coby o výrobci pneumatik. Výroba kabelů a drobnějších gumových komponentů zůstává v italském Turíně. Indický CEAT od počátku své existence spolupracuje s gigantem TATA Group, který na sebe upozornil například svým minivozem Tata Nano za méně než 50 tisíc korun, leč velmi bídné kvality a bezpečnosti. Roku 1982 došlo k převzetí CEATu jiným indickým gigantem, společností RPG Group, která vlastní mnoho dalších firem a výrobců z různorodých oblastí průmyslu a služeb. Dalším výrazným mezníkem v historii CEATu je potom změna obchodního jména z CEAT Tyres of India Ltd na jednodušší a kratší CEAT Ltd. V současné době CEAT vystupuje jako součást koncernu Pirelli.

Kupte si pneumatiky CEAT za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek CEAT - pneu z Indie byl publikován 4. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...