Nokian Rotiiva HT: Pracant pro SUV a 4x4

Tagy:  Nokian Rotiiva HT, SUV, 4x4, užitkové vozy, bezpečnost, ekologie

Sponzorované odkazy:

Nokian Rotiiva HT: Pracant pro SUV a 4x4

Skandinávský výrobce známý především špičkovými zimními pneumatikami nabízí i obutí speciálně vyvinuté pro potřeby vozů SUV, 4×4 a lehkých užitkových automobilů. Nese název Nokian Rotiiva HT a ocení ho zejména ti, kteří na cestách nejen zdolávají náročný terén, ale pohybují se i ve městech či na dálnicích.

V pneumatice se daří skloubit sílu a komfort – letní Nokian Rotiiva HT zvládá jízdu v náročném terénu za jakýchkoliv klimatických podmínek, speciální směs pryže je odolná proti propíchnutí či proříznutí, má skvělou přilnavost na štěrkových cestách i na asfaltu a kromě dlouhé životnosti disponuje výjimečně dobrou ovladatelností a komfortem při cestování. Odvaděče kamínků na spodní straně drážek pak omezují při jízdě v terénu počet ostrých kamínků, které by mohly proniknout do pneumatiky.

Bezpečnost především

Maximální přilnavost zajišťují odsazené boční drážky v ramenní oblasti i ve středu pneumatiky. Díky efektivnímu odvodu vody i rozbředlého sněhu z povrchu pneumatiky je Nokian Rotiiva HT stabilní a se skvělým gripem za každého počasí. Mezi dezénovými bloky na vnějších ramenou se nachází profilové stabilizátory dále zpřesňující reakci pneumatiky a zlepšující tak pocit kontroly nad vozidlem obzvláště při průjezdech zatáčkami.

Stejně jako u osobních pneumatik, i zde je prioritou omezit jakékoliv nebezpečí. Bezpečnosti pomáhá také Indikátor opotřebení (DSI), tedy čísla na běhounu oznamující řidiči, jaké procento vzorku ještě zbývá. Na blížící se konec životnosti se tak řidič může připravit a není pak nucen hledat pneumatiky „na poslední chvíli“. Umístění mezi středovými drážkami je sice poněkud nepraktické, ale na druhou stranu poskytne důležitou informaci i v případě, že motorista nemá zrovna ideálně nahuštěné pneumatiky. Informační pole s důležitými informacemi je pak umístěné na bočnici.

Ekologické pneumatiky jsou in

Nokian pokračuje v trendu ohleduplnosti k životnímu prostředí, zde dokonce patří mezi pneumatikářskými firmami k průkopníkům. Proto nepřekvapuje, že i při výrobním procesu pneumatiky Nokian Rotiiva HT byly použity výhradně čištěné oleje. Jedovaté či rakovinotvorné chemikálie zde, podobně jako u dalších významných výrobců po celém světě, nepřichází v úvahu. Nízkoaromatické oleje nijak negativně neovlivňují přilnavost na mokrém povrchu ani ostatní bezpečností vlastnosti pneumatiky.

Ekologické pneu pro SUV, to jsou Nokian Rotiiva HT. Foto: http://www.nokiantires.com/Ekologické pneu pro SUV, to jsou Nokian Rotiiva HT. Foto: http://www.nokiantires.com/

Pneumatika je zároveň tichá díky designu tichých drážek (Silent Groove Design). Polokulové zářezy umístěné na stěnách podílných žeber pneumatiky připomínají povrchu golfového míčku. Kontrolují průtok vzduchu od pneumatiky a odstraňují nepříjemné zvuky vyvolané okrajem příčných drážek. Dezén redukuje hluk uvnitř i vně vozidla. Vzorek také snižuje odpor vzduchu, což ochlazuje povrch pneumatiky a tím se prodlužuje životnost. Hluk a vibrace dále odstraňuje Silent Sidewall Technology, speciální zóna na bočnici pneumatiky.

Podařilo se rovněž snížit valivý odpor a tím i ušetřit kapsu řidiče, nikoliv však na úkor přilnavosti. Je to díky úzkým obvodovým drážkám na obou ramenou. Tyto zářezy zvyšují boční přilnavost a usnadňují odvalování pneumatiky. Pneumatice mohou být konkurencí zejména jiné prémiové kousky jako GoodYear EfficientGrip SUV nebo Michelin Primacy 3.

Článek Nokian Rotiiva HT: Pracant pro SUV a 4x4 byl publikován 24. srpna 2015 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...