Nokian zLine: Pro malá a dravá auta

Tagy:  Nokian zLine, letní, sportovní, bezpečnost, moderní

Sponzorované odkazy:

Nokian zLine: Pro malá a dravá auta

Finský výrobce Nokian vyrábí špičkové zimní pneumatiky. Letní modely se ale v nejrůznějších testech umísťují také vysoko, což by měla potvrzovat letošní novinka, podle výrobce „úžasně výkonná“ Nokian zLine, která je nástupcem úspěšné Nokian Z G2.

Sportovní pneumatika Nokian zLine pro vozy kompaktní a střední třídy se skvělou přilnavostí bez problémů zvládá náhle se měnící podmínky, se kterými se lze během typického českého léta setkat. Jedná se dle slov výrobce o stabilní a přesnou pneumatiku s nízkou hlučností. A co je důležité, pneumatika své vlastnosti přesného řízení zachovává i při vysoké rychlosti. Také poskytuje vynikající bezpečnost na mokrých silnicích. Pneumatika má své vlastnosti díky nové generaci směsi běhounu, vrstvené struktuře vyrobené nanotechnologií a dezénu běhounu vyvinutého pro rychlou jízdu.

Optimalizována pro rychlou jízdu

Směs běhounu s inteligentní UHP silikou od firmy Nokian byla vyvinutá speciálně pro pneumatiky zLine. Vyznačuje se nižší tvorbou tepla a lepší přilnavostí na mokrém povrchu, také má poměrně dlouhou životnost. Je přizpůsobena na míru náročnému používání na rychlých vozech a pracuje optimálně v širokém teplotním rozsahu. V plášti je pak ukryta ocelová výstelka, speciálně navržená pro silnice ve střední Evropě.

Na první pohled je vidět, že Nokian zLine jsou pneumatiky pro sportovní jízdu. Foto: www.nokiantyres.czNa první pohled je vidět, že Nokian zLine jsou pneumatiky pro sportovní jízdu. Foto: www.nokiantyres.cz

Tvar běhounu rovněž dobře vypadá, je zcela nový a moderní. Jeho smyslem je nabídnout řidiči pocit přesného řízení a – jak už je u pneumatik pro rychlou jízdu této severské značky zvykem – dezén běhounu je z hlediska srovnání jeho vnitřní a vnější strany asymetrický. Plocha pevné vnitřní a vnější patky pláště je spojena s bloky dezénu, které jsou převázány podélnými žebry. Tato žebra odvádí úspěšně vodu a nacházejí se v blízkosti vnitřní patky pláště, kde vyčnívají nad hlubokými bočními drážkami.

Další široká žebra zvyšují pevnost pneumatiky a snižují pohyb bloků dezénu při styku s vozovkou. V boji proti aquaplaningu pomáhají i oddělené Přepadové drážky, vytvarované v příčných hlavních drážkách na vnější straně patky pláště. Na stěnách příčných drážek je pak půlkruhové vroubkování podobné golfovému míčku, které snižuje hlučnost a tím zlepšuje komfort řízení.

Myslelo se i na bezpečnost

Tradičně nechybí na běhounu indikátor bezpečnosti řízení (DSI). Jeho použití je ale oproti předchozím modelům jednodušší – čísla označují hloubku drážky a symbol kapání vody znázorňující riziko aquaplaningu byly otočeny tak, aby je řidič snadno viděl, i když jsou pneu obuté na vozidle. Bezpečnost zvyšuje i umístění indikátorů tlaku na informační ploše na bočnici pneumatik.

Velikostní škála Nokian zLine zahrnuje 31 velikostí od 16“ do 20“ v rychlostních kategoriích W (270 km/h) a Y (300 km/h). Ačkoliv se jedná o novinku, podle českého zastoupení Nokianu by již neměl být problém tyto pneu sehnat. Pneumatiky lze koupit i ve verzi Run Flat, což ocení zejména ženy. Díky této technologii lze přestat myslet na problémy spojené s výměnou pneumatik po defektu.

Mokrá vozovka nedělá pneumatikám nejmenší problémy. Foto: nokiantyres.studio.crasman.fiMokrá vozovka nedělá pneumatikám nejmenší problémy. Foto: nokiantyres.studio.crasman.fi

Článek Nokian zLine: Pro malá a dravá auta byl publikován 19. července 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...