Nokian – specialista na náročné podmínky

Tagy:  Nokian, Nokia, pneumatiky, obutí, zimní, sever, sníh

Sponzorované odkazy:

Nokian – specialista na náročné podmínky

V Nokii se nerodí jen telefony, ale i pneumatiky

Nokian je finský výrobce pneumatik sídlící, jak sám název napovídá, ve městě Nokia. Ano, je to ta samá Nokia, kde se vyrábějí stejnojmenné telefony. Společnost v současnosti zaměstnává okolo tří a půl tisíce pracujících. Výroba neprobíhá ovšem pouze v Nokii, ale i v ruském Vsevolozhsku. Licenční výroba potom probíhá ve Španělsku, na Slovensku, ve Spojených státech a také na asijském kontinentu (Indonésie, Čína, Indie).

Opravdový specialista na zimní podmínky

Těžištěm produkce, a hlavně parádní disciplínou Nokianu jsou zimní pneumatiky. Lze jej nazývat specialistou na zimní podmínky nejen kvůli sídlu na chladném skandinávském poloostrově, ale především na základě toho, že se vývoji zimních pneumatik věnuje dlouhá desetiletí a dodává obutí řidičům pohybujícím se na zasněženém a lesnatém severu. V portfoliu Nokianu najdeme zimní pneumatiky pro osobní automobily, vozy SUV, lesní stroje, nákladní vozy i autobusy.

Ohlédnutí do historie aneb první zimní pneumatika na světě

Historie Nokianu sahá do roku 1898, kdy byl založen jako Finnish Rubber Works čili finská gumárna. Pneumatiky se tu začaly vyrábět roku 1925, a to původně na bicykly. K obutí na automobily se v Nokianu dostali až o sedm let později, tedy roku 1932. Hned dva roky nato, čili roku 1934 zda byla vyrobena první zimní pneumatika na světě. Byla určená nákladním vozům a vyznačovala se v té době poměrně zvláštním vzorkem. Vzhledem k tomu, že tato pneumatika byla v náročných podmínkách severských oblastí velmi úspěšná, její ekvivalent pro osobní vozy na sebe nedal dlouho čekat. Po dvou letech, čili roku 1936 se začala vyrábět Hakkapeliitta – první zimní pneumatika pro osobní vozy. Měla poměrně řídký, příčný dezén s takzvanými podtlakovými polštářky. O kvalitách pneumatiky svědčí i to, že byla bez úprav prodávána téměř 20 let. Roku 1967 byly otevřeny divize vyrábějící kabely, gumu a papír. Další historie je až do současnosti pouze ve znamení expanze a globalizace, žádné divoké změny majitelů a krachy se v případě Nokianu nekonají.

Za hodně peněz hodně muziky

Pneumatiky Nokian neplatí za volbu šetřílků, nicméně u tak špičkového obutí prostě nelze počítat s vyloženě lidovými cenami. Na trhu narazíme kromě věhlasných a do nebe vynášených zimních pneumatik i na letní obutí, kterého je ale k dispozici méně druhů, a to pro osobní, terénní i užitkové vozy.

Kupte si pneumatiky Nokian za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Nokian – specialista na náročné podmínky byl publikován 29. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...