Nokian Rockproof je (téměř) nezničitelná

Tagy:  Nokian Rockproof, nákladní, offroad, aramidové bočnice, odolnost, životnost

Sponzorované odkazy:

Nokian Rockproof je (téměř) nezničitelná

Na trhu není moc čistokrevných offroad pneumatik, které by v terénu byly jako doma. Jednou z nich je od letošního jara obutí tradičního skandinávského výrobce Nokian Rockproof, která nabízí extrémní odolnost. Sáhnou po ní nejen offrodoví nadšenci, ale i ti, kteří odolnou pneumatiku potřebují při své práci.

Hlavní devizou této pneumatiky jsou aramidové bočnice. Pryžový materiál s vlákny z tohoto materiálu zajišťuje pneumatikám lepší odolnost proti průrazům při prudkých nárazech na kameny, ale také třeba při manévrování podél vysokého obrubníku. To znamená mnohem větší bezpečnost nejen v terénu, ale i v běžném silničním provozu. Nokian si je toto technologií tak jistý, že v případě průrazu bočnice vymění pneumatiku zdarma za novou. To je velice důležité, neboť proražená bočnice nelze opravit.

Pneumatiky s aramidovou bočnicí jsou v rozměru 16 nebo 17“, určeny nejen pro velká SUV, ale také pro pic kupy a lehké nákladní vozy a rychlostní omezení je 160 km/h. „Nepřetržitě vyvíjíme nové produkty. Naším cílem je ale také zdokonalovat vlastnosti našich stávajících produktů a přinášet tak spotřebitelům a maloobchodním prodejcům přidanou hodnotu,“ vysvětluje Petri Niemi, vedoucí produktového managementu v Nokian Tyres. Vedle již zmíněných pevnějších bočnic se pneumatika může pyšnit vyšší odolností také v oblasti běhounu. To je dáno směsí pryže Nokian Rockproof Hybrid, která je extrémně odolná vůči defektům.

Drsný vzorek do drsných podmínek

Pneumatika má na první pohled pořádně drsný vzorek, jako stvořený do těch nejtěžších podmínek. Mezi masivními bloky v ramenní oblasti se linou dva středové pásy s pravidelně se střídajícími geometrickými útvary, jasně zřetelný je záměr mít ve vzorku maximum ostrých hran a hluboký dezén pak zajistí co nejlepší záběr.

Optimalizovaná podpora dezénových bloků poskytuje přesnější ovladatelnost i stabilitu. Díky dvěma rozdílným bočním úhlům a stupňovité podpoře po stranách dezénových bloků jsou tyto části pevné a spodní hranice drážek není poškozena ani v hrubém terénu. Dalším patentem, který přináší nejseverněji situovaný výrobce pneumatik na světě, pak jsou odvaděče kamenů. Tato technologie ve spodní části drážek brání ostrým a hrubým kamenům, aby se uchytili do vzorku, opět se tedy jedná o zdokonalení ochrany pneumatiky.

Nezdolná pneumatika

„Offroadová jízda a náročné profesionální užití vyžadují od pneumatiky extrémní odolnost, zvláště ochranu před defekty. V těchto podmínkách totiž mohou mít pneumatiky nepříjemně krátkou životnost. Náhodné poškození má většinou za následek mnoho dodatečných nákladů nebo výměnu pneumatiky, které s sebou přináší také práci navíc,“ vysvětluje Olli Seppälä, vedoucí produktového vývoje společnosti Nokian Tyres. Proto byl u nové pneumatiky kladený vysoký důraz na životnost.

Nokian Rockproof je čistokrevná offroad pneumatika. Foto: www.nokiantyres.czNokian Rockproof je čistokrevná offroad pneumatika. Foto: www.nokiantyres.cz

Pneumaitka je prozatím v Evropě k dostání v osmi rozměrech. První zkušenosti s ní již sdělil Kanaďan Tom Brain, který pracuje ve firmě, která těží dřevo v náročném terénu. Podle něj je Nokian Rockproof „nezdolná pneumatika“.

Článek Nokian Rockproof je (téměř) nezničitelná byl publikován 30. dubna 2017 v 00.00 v rubrice Informace a Nákladní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...