Nokian Line: Letní déšť si zamilujete

Tagy:  Nokian Line, letní, déšť, bezpečnost, ekologie, DSI

Sponzorované odkazy:

Nokian Line: Letní déšť si zamilujete

Je spousta motoristů, kteří mají upřímnou hrůzu z deště. Přesně pro ně je určena pneumatika Nokian Line. Je původem ze Skandinávie a hlavní devizou je výkon na mokrém povrchu. Nabízí toho ale mnohem více…

Jedná se o vysoce výkonnou pneumatiku, a třebaže Nokian umí zejména zimní pneumatiky, tento letní kousek rozhodně také stojí za zmínku. V podmínkách rychle se měnícího počasí je přesná a stabilní, na mokrých silnicích má jedinečnou přilnavost a jízda s ní je nejen komfortní, ale i úsporná.

Na mokru je prostě skvělá

Letní pneumatiky Nokian mají již tradiční vnitřní a vnější dezén běhounu. Tato filozofie spojuje obě výhody – poskytuje snadnější zatáčení a zároveň vyšší komfort. Pevnost a tím i manipulaci zlepšují širší hraniční bloky dezénu na vnější patce. Tyto plochy jsou ještě více zesílené dvacetistupňovým sklonem stěn drážek a díky tomu je pneumatika v zatáčkách skvělá. Silné středové žebro pak zesiluje středovou část.

Na středních žebrech pneumatiky pak našly uplatnění unikátní Lamely Cross-Block. Ty pracují dvěma způsoby, což souvisí s odlišným vnitřním a vnějším dezénem. V blízkosti vnější patky pláště tyto lamely díky pevnějšímu žebru zlepšují stabilitu řízení. Naopak u vnitřní patky pláště jsou tyto lamely hustěji členěné a to zajišťuje měkký styk se silnicí. Vedlejším, ale neméně důležitým, efektem je snížení valivého odporu a tím také spotřeby a kromě toho i hluku.

Nokian Line má vnější a vnitřní dezén, to pomáhá kombinovat klady obou vzorků. Foto: www.nokiantyres.czNokian Line má vnější a vnitřní dezén, to pomáhá kombinovat klady obou vzorků. Foto: www.nokiantyres.cz

Bezpečnosti na deštěm skrápěné vozovce pomáhají oddělené Přepadové drážky vytvarované na vnější patce pláště v příčných hlavních drážkách. Díky unikátnímu tvaru mají pneumatiky skvělou přilnavost na mokru, i ve chvílích, kdy jsou již opotřebované.

Ekologická a bezpečná pneu

Pneumatika Nokian Line je rovněž ohleduplná k životnímu prostředí a zároveň pohodlná. Nová směs běhounu, které v Nokianu říkají inteligentní silika, byla vyvinuta speciálně pro vyšší rychlost. Gumová směs pracuje příkladně v širokém teplotním rozsahu a maximalizuje adhezi na mokru. Zároveň se podařilo také snížit tvorbu tepla a tím zvýšit životnost.

Pneumatika se vyznačuje také nízkým valivým odporem – to má pozitivní vliv na spotřebu vozu a tím i na řidičovu peněženku. Design tichých drážek pak pomáhá komfortnější jízdě, kruhové vroubkování na stěnách příznivě ovlivňuje proudění vzduchu a eliminuje nepříjemný kvílivý zvuk.

Nokian Line má také podstatné bezpečnostní prvky – nový druh indikátoru hloubky drážky a plochu s informacemi. Driving Safety Indicator (DSI) je výrobcem patentovaný a nyní je jeho používání jednodušší než dříve. Čísla označující hloubku drážky spolu se symbolem kapky vody jsou nyní otočeny tak, aby je motorista snáze vidět. Do plochy s informacemi si pak může napsat důležité informace jako optimální tlak nebo pozici obutí na vozidle.

Déšť je silnou parketou vozu obutého do pneumatik Nokian Line. Foto: www.nokiantyres.czDéšť je silnou parketou vozu obutého do pneumatik Nokian Line. Foto: www.nokiantyres.cz

A kvality potvrzují i výsledky testů několika motoristických časopisů („Auto Bild“, „Auto Motor Sport“ nebo „test Stiffung Warentest“ a německého autoklubu ADAC. Pozitivní verdikt přišel také od rakouského a švýcarského autoklubu, uvádí Nokian na svém webu. Chváleny jsou podle očekávání zejména brzdné vlastnosti na mokru.

Článek Nokian Line: Letní déšť si zamilujete byl publikován 2. srpna 2014 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...