Nokian Wetproof: Na mokru bezpečně

Tagy:  Nokian, Wetproof, bezpečnost, aquaplaning, novinka

Sponzorované odkazy:

Nokian Wetproof: Na mokru bezpečně

Nová pneumatika Nokian Wetproof se prezentuje jako nepřítel aquaplaningu. Podle výrobce je bezpečnou a spolehlivou volbou pro osobní auta v letním počasím střední Evropy.

Vynikající brzdný výkon na mokru a odolnost proti aquaplaningu jsou nejvýznamnější vlastnosti pneumatik, které patří do nové generace pneumatik Nokian. Ty využívají jedinečnou technologii bezpečnostních zón, která je vyvinutá speciálně pro proměnlivé letní podmínky. Bezpečnost je v tomto případě v rovnováze s maximálním komfortem. Více ekologická i ekonomická je pak pneumatika díky nižšímu valivému odporu.

Bezpečnost na prvním místě

Nokian si nechal udělat průzkum, podle kterého jsou pro motorista při nákupu pneumatik nejdůležitějším parametrem bezpečnostní vlastnosti. „Evropští řidiči oceňují především dobrou přilnavost jak na suché, tak na mokré vozovce,“ uvádí výrobce. Vývoj nových pneumatik trval čtyři roky a testováním prošly desítky různých prototypů napříč celou Evropou.

Dezén pneumatiky je asymetrický, nabízí vyváženost mezi výkony na mokré a suchém povrchu a navíc zvyšuje odolnost a snižuje rychlost opotřebení. Běhoun je rozdělen na dvě funkční zóny. Zatímco zóna pro stabilitu na vnější straně pneumatiky zajišťuje dobrou stabilitu a ovladatelnost, bezpečnostní zóna na vnitřní straně zvyšuje přilnavost na mokru.

Podélná žebra pak mají oporu v samoblokačním konceptu, který dále zlepšuje ovladatelnost a jízdní vlastnosti na mokru. Princip je jednoduchý – dezénové drážky mají samoblokující prvky které působí vzájemně proti sobě v místě kontaktu pneumatiky s vozovkou.

Proti aquaplaningu pneumatice pomáhá technologie Nokian Tyres Coanda urychlující odvod vody tím, že jí křivkou povrchu odvádí pryč z pneumatiky. „Dezénové bloky připomínají svým tvarem rampu, která umožňuje odvádět vodu z místa kontaktu mezi pneumatikou a vozovkou,“ uvádí k unikátní technologii výrobce. Vedle ní pomáhá také směs pryže Aqua Hybrid. Ta obsahuje vyspělé typy polymerů a vylepšenou stavbu se silikou. Svoji roli pak hrají také leštěné hlavní drážky, které kromě své funkce také dobře vypadají.

Pneumatiky jsou také velmi tiché díky bočnicím, které snižují vibrace. Speciální směs pryže a unikátní konstrukce snižují hlučnost vozidla a tím zvyšují komfort při jízdě. Jedná se již prověřené důlky připomínající profil golfového míčku, které korigují proudění vzduchu a brání vzniku nepříjemného pískání. Nižší odpor vzduchu navíc znamená ochlazování pneumatiky. Tím se prodlužuje její životnost.

S pneumatika Nokian Wetproof by měla být jízda na mokru bez starostí. Foto: www.nokiantyres.czS pneumatika Nokian Wetproof by měla být jízda na mokru bez starostí. Foto: www.nokiantyres.cz

Na běhounu pak nechybí indikátor jízdní bezpečnosti DSI, který byl patentován pneumatikáři z Nokianu. Bezpečnost pak také zvyšuje informační pole na bočnici pneumatik. Tam lze při výměně zaznamenat tlak, pozici pneumatiky a třeba i utahovací moment fixačních šroubů.

Rychlostní index pneumatiky Nokian Wetproof může být až W, tedy do 270 km/h. Celkem 46 rozměrů je v rozmezí od čtrnácti do dvaceti palců. Kvalitu pneumatik potvrzuje značka od nezávislé zkušební organizace TÜV SÜD, která potvrzuje srovnatelnost pneumatiky s prémiovými značkami. Alternativou pneumatik tak mohou být pláště od výrobců Continental, Michelin nebo Pirelli.

Článek Nokian Wetproof: Na mokru bezpečně byl publikován 31. května 2019 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...