V Otrokovicích se již vyrobilo 400 000 000 pneumatik

Tagy:  Barum, Continental, 400 000 000, produkce, rekordy, kuriozity

Sponzorované odkazy:

V Otrokovicích se již vyrobilo 400 000 000 pneumatik

Pozoruhodné číslo hlásí před koncem roku pneumatikářský gigant. Společnost Continental Barum totiž vyrobila již čtyři sta milionů osobních pneumatik.

Jubilejním pláštěm se 29. listopadu odpoledne stal SportContact 6 v rozměru 245/35 R16 pro vozidla SUV z výrobní haly High-Tech 2. Každou minutu přitom v Otrokovicích vznikne dvaačtyřicet kusů pláštů pro osobní automobily. Odhaduje se tak, že půl miliardy vyrobených osobních radiálních pneumatik si značka připíše za pět let. Každý rok totiž otrokovické továrna vyprodukuje dvacet milionů pneumatik pro segment osobních aut.

On-line projekce odpočítávání pneumatik do jubilejního počtu probíhala již od 24. prosince. Otrokovickou továrnu u příležitosti významného výročí navštívilo i vedení, mimo jiné šéf Manufacturing & Logistics Tires koncernu Continental Bernhard Trilken nebo jednatel společnosti Libor Láznička, který poděkoval zaměstnancům za „ohromný počet pneumatik“. Odměnou pro ně byly čokoládové donuty tvarem připomínající pneumatiku a káva servírovány v průběhu všech čtyř směn.

Čtyři sta milionů vyrobených pneumatik bylo důvodem k oslavě. Foto: www.continental-pneumatiky.czČtyři sta milionů vyrobených pneumatik bylo důvodem k oslavě. Foto: www.continental-pneumatiky.cz

Rekordy jsou často kuriózní

S blížícím se koncem roku zveřejnil Continental na svém webu i několik kuriózních rekordů. Například vývoj pneumatiky ve společnosti Continental trvá čtyři roky a při důkladných testech ujede nový model více než dvacet milionů kilometrů. To by znamenalo pět set cest kolem světa. Těžko by pak někdo uhodl největšího světového producenta pneumatik. S 320 miliony ročně je to výrobce hraček Lego.

Zajímavé také je, že na výrobu největší pneumatiky na světě padlo stejné množství materiálu jako na šest set kusů běžných plášťů. Jedná se o obutí pro těžební stroj Caterpillar 797B, která je vysoká 4,3 metru, váží více než 5,5 tuny, má nosnost 100 tun a na výrobu jediného kusu je použito asi 900 kilogramů o­celi.

Za cenu nejdražší pneumatiky na světě s pozlacenými bočnicemi by si pak mohl jejich majitel koupit luxusní vilu. Stojí 532 000 Euro, tedy zhruba 13 832 000 korun a je možné je pořídit v Dubaji. Nijak levné nejsou ani pneumatiky pro Bugatti Veyron dosahující rychlosti přes 400 km/h. Stojí 34 600 Euro, tedy necelých devět set tisíc korun. Jet maximální rychlostí by sice vydržely jen nějakých patnáct minut, tedy sto kilometrů, ale takové místo se jen těžko najde, navíc nádrž vozu není bezedná a spotřeba je vysoká.

Sériově vyráběné pneumatiky Continental SportContact 6 pak zvládly rychlost 344 kilometrů za hodinu. Porsche 911 Turbo S této hodnoty dosáhlo na testovací dráze v Papenburgu. Pro srovnání – Boeing 737 se dostává ze země při rychlosti 250 km/h. Ředitel Continental Tuning Michael Schneider si v této souvislosti pochvaluje spolupráci se špičkovými tuningovými firmami, díky kterému pneumatikáři rozumí speciální výzvám při obutí supersportovních vozidel.

Mezi rekordy byla zmíněna i kurizozita z Česka. Na voze Škoda Favorit v Olomouci totiž byly nalezeny pláště Barum OR 37, jejichž věk byl 23 let, jak zjistili zástupci Continentalu při pravidelném průzkumu obutí vozového parku v republice.

Článek V Otrokovicích se již vyrobilo 400 000 000 pneumatik byl publikován 29. prosince 2018 v 00.00 v rubrice Informace a Výrobci. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...