Barum Quartaris: "Utajená" celoroční pneumatika

Tagy:  Barum, Quartaris, celoroční, ekonomické, kvalita

Sponzorované odkazy:

Barum Quartaris: "Utajená" celoroční pneumatika

Tradiční český výrobce pneumatik Barum nabízí známé a oblíbené pneumatiky, které jsou celkem kvalitní a nestojí moc peněz. Nejen čeští motoristé si chválí zimní Polaris i letní Bravuris či Brilantis. Celoroční pneumatika tohoto výrobce nese příznačný název Quartaris. Ne každý jí však zná a najít o ní více než pár řádek na webu dá práci.

Pokud budete hledat informace o této pneumatice, na stránkách Barumu neuspějete. Dokonce zde ani nemá svoji rubriku. Nabídka zní „letní pneumatiky“ nebo „zimní pneumatiky“. A ani při nejlepší vůli pneumatiku Barum Quartaris v těchto kategoriích nenajdete, ač paradoxně patří vlastně do obou.

Pro léto i zimu

Jaká tedy tato, trochu utajovaná, pneumatika vlastně je? Barum Quartaris se vyznačuje směrově orientovaným dezénem se širokými obvodovými kanály a mnoha příčnými drážkami. Díky nim poskytuje optimální odvod vody i v podzimním nevlídném počasí. Velké ramenní bloky zaručují vysokou tuhost a bezpečné řešení krizových situací na suché vozovce. Vyšší mobilitě v zimě prospívá mnoho vzájemně propojených hran a lamel, díky nimž má pneumatika lepší přilnavost i v zimním období, kdy se teploty pohybují okolo bodu mrazu. To znamená kratší brzdnou dráhu na suché, mokré i zasněžené vozovce.

A údaje o rozměrech? Například server Pneumatiky.cz nabízí Barum Quartaris celkem v osmnácti rozměrech, od 155/70 R 13 až po 205/55 R 16. Rychostní index je od 190 km/h po 210 km/h. Cena? Nejmenší rozměr je pod tisícovku, na opačném konci stupnice je pneumatika cenou lehce přesahující dva tisíce.

Barum Quartaris je tak trochu utajovaná pneumatika. Pokud jí „objevíte“, může složit celý rok. Zdroj: mediacenter.conti-online.comBarum Quartaris je tak trochu utajovaná pneumatika. Pokud jí „objevíte“, může složit celý rok. Zdroj: mediacenter.conti-online.com

Celoroční pneu? Radši ne

Označení celoroční pneumatika zní lákavě, řidiči se vybaví úspora peněz i času spojeného s přezouváním pneumatik, navíc odpadá problém se skladováním zimních pneu v létě a letních v zimě. Odborníci ale před těmito pneumatikami vesměs varují – jde totiž prý vždy o jakýsi kompromis mezi zimní a letní pneumatikou. Hodí se pro řidiče, kteří jezdí jen po městě a vůz nevyužívají příliš často (za rok pod 10 000 km), říkají problematiky znalí. Jedním dechem ale dodávají, že je pořád lepší kvalitní celoroční pneumatika než levná a většinou tedy i nekvalitní letní či zimní.

Názory řidičů, kteří zkusili Barum Quartaris, se dost liší – od spokojenosti s odolností pneumatik přes „dobrou volbou pro záložní auta“ až po zklamání. Asi jde hlavně o to, co od celoročních pneumatik obecně řidič očekává.

Zřejmě si podobně jako mnozí jiní motoristé pokládáte otázku, zda celoroční pneumatiky vyhoví zákonu o povinnosti používat zimní pneumatiky. Ano, ale na bočnici pneumatik musí být uvedeno „MS“ či „M+S“. Znalci pneumatik této značky proto varují, že i když na nových quartarisech tato značka nechybí, prodejci se snaží vyprodat skladové zásoby a tak snadno koupíte pneumatiku bez označení „M+S“ a v případě policejní kontroly můžete čekat složité dohadování…

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Barum Quartaris: "Utajená" celoroční pneumatika byl publikován 16. ledna 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...