Výročí: Před 25 lety se spojil Barum a Continental

Tagy:  Barum, Continental, výročí, spojení, historie

Sponzorované odkazy:

Výročí: Před 25 lety se spojil Barum a Continental

Na začátku března uplynulo pětadvacet let od chvíle, kdy se spojila tradiční české značka Barum s německým gigantem Continental. Otrokovický výrobce nezanikl, naopak prošel významným rozvojem a nadále nabízí osobní, nákladní i průmyslové pneumatiky.

Produkce přitom rostla přímo raketovým tempem. Jak uvádí Continenatal, za poslední čtvrtstoletí se v továrnách Barum sedminásobně navýšila produkce osobních plášťů, z dvou a půl milionu kusů ročně na 21 milionů. Rekordní jsou roky 2007 a 2011, kdy se vyrobilo 21,3 milionu plášťů v rozměrech od 13 do 24 palců. Vysokou produkci se daří držet i přes moderní trendy, které spočívají ve výrobě stále složitějších pneumatik.

U nákladních a průmyslových pneumatik je to dokonce čtrnáctkrát více (nárůst ze 115 000 kusů na 1,6 milionu). Rozměry jsou přitom od osmi palců až po čtyřiadvaceti­palcové kusy. Výrazně vzrostla produkce i ve strojírenském odvětví, konkrétně ve výrobě vulkanizačních forem pro osobní pneumatiky. Nárůst je z necelé stovky kusů na 1200 kusů ročně.

Produktivita a efektivita vzrostla podle výrobce osmkrát. „Spojení s koncernem Continental v roce 1993 jistě patřilo k významnému strategickému rozhodnutí, které přineslo zvýšení produktivity a efektivity výroby. Během uplynulých 25 let bylo v Otrokovicích investováno 35 miliard korun do moderních výrobních technologií, výstavby a rozšíření výrobního areálu,“ uvedl jednatel společnosti Libor Láznička.

Není tajemství, že otrokovická pneumatikárna je co do vyráběných kusů osobních plášťů tou vůbec největší, kterou Continental vlastní. Celkem jich má v současné době dvaadvacet po celém světě. V Otrokovicích vznikají kromě domácí značky Barum také prémiové pláště Continental. Dalšími vyráběnými koncernovými značkami jsou například Matador, Uniroyal, Semperit a General Tire.

„Všechny vyrobené osobní pneumatiky z Otrokovic tvoří 6,6 % evropské spotřeby plášťů a v kategorii nákladních je to dokonce ještě o 5 % více,“ uvádí Continental v tiskové zprávě. Celková čísla jsou doslova dechberoucí. Od roku 1993 bylo totiž v otrokovické pneumatikárně vyrobeno celkem 390 milionů plášťů pro osobní automobily, 13 milionů těžkých i lehkých nákladních plášťů a milion a půl kusů průmyslových plášťů.

Pneuservisy BestDrive jsou v tradičních barvách značky Barum. Foto: Martin SingrPneuservisy BestDrive jsou v tradičních barvách značky Barum. Foto: Martin Singr

Historie sahá do roku 1932

Nadále tak pokračuje již nyní bohatá historie otrokovické pneumatikárny. Třebaže samotná továrna byla po šesti letech výstavby otevřena až v roce 1972, celý příběh se začala psát v roce 1932. Tehdy začala vyrábět firma Baťa ve Zlíně první autopláště, dopravní pásy a klínové řemeny. Je kuriózní, že první pneumatiky byly nákladní. Obouvaly je vozy, které rozvážely obuv z baťových závodů. Pneumatiky pro osobní auta přišly na řadu až za několik let.

V osmdesátých letech pak značce Barum pomohl nový model Škody Favorit, který potřeboval pneumatiky. Po roce 1989 společnost Barum stejně jako jiné podniky navázala spolupráci se zahraniční firmou a tak prvního ledna 1993 vznikla společnost Barum Continental, později Continental Barum. Značka také provozuje servisní síť BestDrive.

Článek Výročí: Před 25 lety se spojil Barum a Continental byl publikován 29. března 2018 v 00.00 v rubrice Informace a Výrobci. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...