Před zimou nemyslete jen na pneumatiky

Tagy:  zima, příprava, zimní pneu, podvozek, baterie, chladicí kapalina, kontrola, servis, BestDrive

Sponzorované odkazy:

Před zimou nemyslete jen na pneumatiky

Zima se blíží a je třeba na toto období připravit také automobil. V první řadě jde o pneumatiky a na ty se zaměříme nejvíce, nicméně nezapomeneme ani na další aspekty bezpečné jízdy v zimních podmínkách.

Jednoduchým řešením je mít dobrý servis a přípravu auta na zimu svěřit do péče profesionálních mechaniků. Ti zařídí vše potřebné, před pár dny však BestDrive navíc poskytl motoristům pár rad, co může udělat každý ve své garáži. Kdo však nemá na přípravu vozu čas nebo odvahu, může si nechat udělat komplexní zimní prohlídku v servisu.

Pneumatiky na prvním místě

Pokud se pustíte do přípravy sami, v první řadě jde o zimní pneumatiky. Drtivá většina českých motoristů pravidelně přezouvá, často však se změnou obutí čekají na začátek listopadu nebo dokonce na první sníh. Doporučuje se přezouvat včas, tedy ve chvíli, kdy venkovní teplota klesne pod sedm stupňů Celsia. Jak ukázaly předchozí roky, nic nezkazí výměna pneumatik již v září. Ranní teploty klesají pod deset stupňů a objevují se i první mrazíky. Navíc se zákazník vyhne frontám v pneuservisu, ať už bude gumy kupovat nebo požadovat i přezutí a seřízení geometrie.

„Základní pravidlo zimního obutí je 4 × 4 × 4: tedy čtyři stejné zimní pneumatiky, maximálně čtyři roky staré, s hloubkou dezénu minimálně čtyři milimetry,“ říká Magda Pančochová z BestDrive a dodává, že v této síti si lze sjednat komplexní ochranu pneumatik (BestDrive Garance). Je důležité se rozhodnout, zdali zvolíte prémiové obutí nejvyšší kvality, které však stojí více peněz (např. Continental, Pirelli), sáhnete po ekonomickém obutí, tedy dobré kvalitě za příznivou cenu (Barum, Matador) nebo půjdete vyloženě cestou nízké ceny a koupíte třeba jen protektory, protože v zimě jezdíte jen výjimečně.

Nejde jen o gumy

Je třeba nezanedbávat ani další části automobilu. Investici do kvalitních pneumatik může přijít vniveč, pokud nebude správně seřízený podvozek. Je radno nechat si čas od času zkontrolovat geometrii, brzdy, tlumiče nebo vůli v řízení, aby byl na automobil stoprocentní spoleh. Je na místě zmínit, že při stavu českých silnic a bohužel i dálnic je třeba věnovat geometrii zvýšenou pozornost. Jízda je pak nejen ekonomičtější, ale také komfortnější. Nutnost pravidelně kontrolovat správný tlak v pneumatice snad netřeba připomínat. BestDrive radí také ošetřit pryžová těsnění dveří silikonem tak, aby v zimě nepřimrzala a stejně tak zámky automobilu. Pro jistotu ale mějte vždy po ruce tekutý rozmrazovač zámků.

Motoristé, kteří používají přes léto do ostřikovačů obyčejnou vodu, by měli vše „vystříkat“ a dolít zimní směs dříve, než přijdou první mrazíky, které mohou způsobit roztržení plastové nádržky. Rovnou se zaměřte i na stěrače – pokud nefungují ideálně, vyměňte je, nejsou příliš drahé. Chladicí kapalinu snad používají dnes již všichni „zimní“ po celý rok. Je radno zkontrolovat hladinu a případně si nechat v servisu změřit hustotu chladicí kapaliny.

Provoz automobilu v zimě má svá specifika. Foto: Martin SingrProvoz automobilu v zimě má svá specifika. Foto: Martin Singr

Zima dává zabrat také autobaterii, zejména startování v teplotách pod bodem mrazu. Je proto radno si zkontrolovat, jak na tom akumulátor před zimní sezonou je a případně ho rovnou dobít na nabíječce. Zaměřte se i na světla, pokud jsou skla zašlá, pomůže renovace, která je výrazně levnější než nákup nových světlometů a výsledek de facto stejný.

Rovněž se vyplatí již dnes najít v autě nebo v garáži škrabku na okna, smetáček na sníh a pro všechny případy dát do kufru sněhové řetězy, které se i zkuste „nanečisto“ nasadit – pokud nejezdíte pouze v centru Prahy, mohou se pak nečekaně hodit snad všude…

Článek Před zimou nemyslete jen na pneumatiky byl publikován 23. září 2015 v 00.00 v rubrice Informace a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...