Pneumatiky na traktor

Pneumatiky na traktor

Koupit pneumatiky není snadný úkol, zvlášť pokud se jedná o pneumatiky pro traktor. Při výběru vhodných pneu na traktor je důležité sledovat celou řadu faktorů, které ovlivňují kvalitu a funkčnost pneumatiky. Jelikož je koupě pneumatik na traktor výraznou finanční investicí, jistě nechce sáhnout vedle.

Co při výběru sledovat?

  • rozměr pneumatiky
  • nosnost pneumatiky
  • dezén pneumatiky
  • rychlostní index
  • výkon stroje
  • výrobce pneumatiky

Spárujte správně přední a zadní pneu

Na rozdíl od automobilu se u traktoru liší přední a zadní pneumatiky. Je to patrné již na pohled. nejdůležitější jsou pneumatiky zadní. Ovšem je důležité. aby se přední a zadní pneumatiky funkčně spárovaly.

Přední kola nejen u traktoru, ale i u jiných zemědělských nebo lesnických strojů, jsou vodící kola, tedy určená k funkčnímu vedení traktoru v trajektorií jízdy. Přední zemědělské pneu je možné sehnat s dezénem s vysokou stabilitou ve stopě, což je díky silně profilovanému dezénu nebo z předních pneu určených na nakloněný a mokrý terén.

Základní rozdělení pneumatik na traktor

  • radiální
  • nosné
  • zátěžové
  • záběrové

Radiální nebo diagonální pneumatiky?

Diagonální pneumatiky se již pro klasická vozidla nepoužívají, považují se za zastaralé a jsou na ústupu, u traktorů tomu tak není. využívají se především v prostředí, kde je potřeba vysoký odolnost. naprosto vhodné jsou třeba na práci v lese. Navíc jsou diagonální pneumatiky levnější.

Radiální pneumatiky na traktor dokáží zajistit výborné jízdní vlastnosti a mají celkově delší životnost než mají pneumatiky diagonální.

Rozměr pneumatiky na traktor

Rozměry se dají snadno zjistit z technické dokumentace. Další možností je rozměry vyčíst z označení pneumatik dodaných od výrobce. Rozměry musí přesně odpovídat. Důležitým parametrem je také šířka pneu. Ta rozhoduje o to, jak dobře bude výkon převáděn na podložku. Čím větší šířka, tím více předaného výkonu.

Rychlostní a hmotnostní index

Při výběru musí majitele traktoru také zajímat hmotnostní a rychlostní index. Oba údaje jsou jak v technické dokumentaci, tak i přímo na pneumatikách. Rychlostní index musí vždy minimálně dosahovat maximální rychlosti traktoru, aby zvládl jízdu po silnici.

Důležité je také dodržovat hmotnostní index, ten rozhoduje o maximální zátěži pneumatik, při jeho překročení hrozí rychlejší opotřebení a deformace pneumatiky. nemělo by tak docházet k překládání a přetěžování stroje.

Osvědčené značky

Stejně jako u značkových gum i u pneumatik na traktor hraje důležitou roli značka. Sice jsou značkové pneumatiky dražší, ale zákazník získává kvalitní zboží se zárukou a případným servisem. Navíc značkové pneumatiky prochází vývojem, který posouvá pneumatiky neustále dopředu.

Jednou z nejprodávanějších značek je Kleber

Mezi nejoblíbenější pneumatiky pro traktor na českém území patří značka Kleber. Její pneu mají vynikající výdrž a velmi dobré vlastnosti. Dále nabízejí široké běhouny a záběrové zuby,které zajišťují lepší jízdu v terénu a na poli. Výborné značky jsou také Michelin, Continental, Goodyar, Barum nebo Mitas.

Článek Pneumatiky na traktor byl publikován 25. února 2016 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...