Na co si dát pozor při koupi ojetého vozu

Na co si dát pozor při koupi ojetého vozu

Pořizujete si nový vůz? Jen vám nevyjede přímo z výrobní linky, ale bude trochu ojetý? Tušíte, na je třeba si dát pozor při koupi takového automobilu? Majitelé či prodejci ojetých vozů totiž někdy své zákazníky rádi šidí, aby auto prodali za více peněz a rychleji. Na následujících řádcích se dozvíte, na co všechno si dát pozor, co si zvládnete pohlídat sami a na co budete raději potřebovat pomoc odborníka.

Co zvládnete sami

Pravdivost papírů

Začněte technickým průkazem. Identifikační číslo vozidla (VIN) uvedené v technickém průkaze musí souhlasit s VIN číslem, vyraženým v motorovém prostoru, na podlaze případně v zavazadlovém prostoru auta. Pokud čísla nesouhlasí, nebo pokud vyražené číslo vypadá, jako by jej někdo upravoval, dejte raději od tohoto auta ruce pryč. Jako další si můžete ověřit stav tachometru díky aplikaci Ministerstva vnitra ČR.

Vizuální kontrola

V každé kvalitní autoškole (máme zkušenosti např s Autoškolou Pelikán) nás učili, jak by mělo vypadat vozidlo, které je zcela technicky v pořádku. Proto určitě prvotní vizuální kontrolu zvládnete sami, bez automechanika. Prohlédněte auto, zda má všechny části, jestli někde něco nepadá. Zkontrolujte i případné odřeniny, koroze a jednolitost laku (i drobné rozdíly mohou znamenat, že auto bylo havarované). Nezapomeňte ani na pneumatiky a interiér vozidla.

Testovací jízda

Vozidlo nejlépe poznáte za jízdy. Proto neváhejte a jeďte se projet. Zjistíte, jak vozidlo startuje, jestli není problém s řazením, zda dobře fungují brzdy celkově, jak se chová během této kratší jízdy. Zkontrolujte také funkčnost všech páček a tlačítek.

Na co je lepší si sehnat automechanika

Ačkoliv můžeme mít sebelepší zrak a sebevětší zkušenosti, některé problémy odhalí až šikovný automechanik. Ten může ještě jednou spolehlivě ověřit bezvadnost motoru a řídící jednotky a celkově stavu vašeho nového vozidla. Peníze investované do automechanika se vám v budoucnu rozhodně vyplatí.

Důkladnější rady vám navíc mohou poskytnout ve Sdružení na Ochranu Vlastníků Automobilů. Pokud máte téměř vybráno a nebo ještě potřebujete pomoc s přepsáním ojetého vozidla, můžete se obrátit přímo na společnost CARent.

Hodně štěstí při výběru nového vozu a spoustu bezpečných kilometrů.

Článek Na co si dát pozor při koupi ojetého vozu byl publikován 2. září 2015 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...