Dovolené: Dejte si pozor na zimní pneu

Tagy:  dovolená, cestování, Itálie, Chorvatsko, změna, zimní pneu, předpisy

Sponzorované odkazy:

Dovolené: Dejte si pozor na zimní pneu

I letos se tisíce Čechů chystají na dovolenou vlastním vozem. Jednou z nejoblíbenějších destinací vůbec je Itálie, zde ale od letošního roku platí nové předpisy a za jízdu na zimních pneumatikách může motorista dostat tučnou pokutu.

„Dojíždění“ starých zimních pneumatik v létě je totiž u tuzemských motoristů oblíbené více než kde jinde. Ve chvíli, kdy je vzorek na další zimu než nedostatečný, ale předpisy pro letní používání splňuje, většina řidičů na jaře prostě nepřezuje. Třebaže to při vysokých teplotách není zrovna bezpečné, v Česku za tento nešvar pokuta nehrozí. Zde je povinnost mít dezén hluboký alespoň 1,6 mm a je jedno, jestli se jedná o zimní nebo letní pneumatiku, třebaže jejich směs je diametrálně odlišná.

Jiný kraj, jiný mrav

Jinak je to ale od letošního roku v Itálii – od 15. května platí na tamější silnicích zákaz jízdy na zimních pláštích s nižším rychlostním indexem, než jaký je uvedený v technickém průkazu, informuje web www.pneumatiky.cz. A co více, problémy čekají i řidiče na celoročních pneumatikách. Je na nich označení M + S, tedy mud + snow a jsou považovány za zimní. V zimě je to pozitivní, v tomto případě to ale bude spíše na škodu.

A pokuta není nijak nízká, může být až 1 700 euro, dle aktuálního kurzu tedy nějakých 46 tisíc korun. To má motorista málokdy v peněžence a tak nastávají další komplikace, mimo jiné se může řidič dočkat i odevzdání technického průkazu. Další peníze pak bude stát přivolání odtahové služby, přezutí v italském pneuservisu, nové pneumatiky a zpětný odvoz na policejní stanici pro technický průkaz. A v případě, kdy na těchto pneumatikách havarujete, může pojišťovna krátit pojistné plnění.

V tomto směru se šetřit prostě nevyplatí, nové pneumatiky v častém rozměru 24“ stojí pár stovek. Pravda, špičkové pneumatiky od Continentalu, Michelinu nebo Pirelli jsou cenově jinde, ale pro běžného motoristu nejsou nezbytně nutné. Značky z tzv. ekonomického segmentu jako jsou Barum, Matador, Sava nebo Debica také poslouží dobře a jejich cena je příjemnější. Ještě více šetřit a kupovat „no name“ pneumatiky z Číny, v krajním případě dokonce v supermarketu, ale rozhodně nelze doporučit.

Naopak v Chorvatsku, což je další oblíbená turistická destinace našinců, jsou předpisy velmi podobné těm českým a to včetně pneumatik. Zde se na druhou stranu se zde policie více než doma zaměřuje na cyklisty, proto se seznamte s tamními předpisy, pokud máte v plánu cyklistickou dovolenou.

V Evropě platí vesměs jednotná pravidla, nicméně je lepší si je před cestou přečíst. Foto: Martin SingrV Evropě platí vesměs jednotná pravidla, nicméně je lepší si je před cestou přečíst. Foto: Martin Singr

Zimní v zimě, letní v létě

Ve světle zmíněné novinky se opět diskutuje o zimních pneu v létě. Málokdo z řidičů si totiž uvědomuje, že zimní pneumatiky jsou v letních dnech opravdu nebezpečné. Samozřejmě záleží na konkrétním modelu, voze i teplotě, ale obecně lze říct, že mají pneumatiky ze zimní směsi v létě o 30 % delší brzdnou dráhu, tedy z rychlosti 100 km/h zastaví zimní dezén o šest metrů déle než letní.

Jelikož je zimní směs měkčí, je pochopitelné o 20 % vyšší opotřebení běhounu a také je vyšší spotřeba paliva, zhruba o 10 %. Nesporná je také horší ovladatelnost a vyšší hlučnost u pneumatik se zimním vzorkem.

Článek Dovolené: Dejte si pozor na zimní pneu byl publikován 14. července 2016 v 00.00 v rubrice Informace, Letní pneu a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...