Správné pojištění pokryje odškodnění při nehodě vám i vašim spolujezdcům

Správné pojištění pokryje odškodnění při nehodě vám i vašim spolujezdcům

Místa spolujezdců v českých automobilech nezabírají jen rodina a přátelé řidiče, často se naopak jedná o zcela cizí osoby. Přepravní služby typu Bolt či Uber jsou dnes populární nejen mezi klienty, ale i jako možná forma přivýdělku pro nadšené řidiče. Kvůli rostoucím cenám benzínu také čím dál víc lidí využívá nejrůznější platformy, kde se mohou domluvit na spolujízdě s někým, kdo má zrovna stejnou cestu.

Nezávisle na tom, kdo s vámi v autě jede a jak obezřetně se za jízdy chováte, se můžete stát účastníkem dopravní nehody, ať už zaviněné nebo nezaviněné. Zejména pokud často vozíte v autě někoho jiného než sebe, doporučuje se tedy pojistit nejen své vozidlo, ale i další osoby, které v něm přepravujete, abyste případné odškodnění spolujezdci nemuseli vyplácet ze své kapsy. K tomu velmi dobře slouží pojištění sedadel neboli úrazové pojištění přepravovaných osob. O co se jedná a jaké má výhody?

Pojištění spolujezdcePojištění spolujezdce

Proč se vyplatí sjednat si pojištění pro úraz?

Pojištění pro úraz přepravovaných osob je druh obnosového pojištění, po nehodě se tedy vyplácí předem sjednaná částka nezávisle na výši škody. Oproti běžnému povinnému ručení tak máte garantovanou částku odškodnění, kterou po autonehodě obdržíte, přestože kvůli vyplácení povinného ručení ještě probíhá šetření, případně soudní spor s majitelem druhého vozidla. Povinné ručení je navíc limitované na srážku dvou vozidel, nevztahuje se tak na všechny druhy nehod, ke kterým může reálně dojít. Například při srážce se stromem, sloupem, apod. pokryje náklady na odškodnění spolujezdce právě úrazové pojištění pro spolujezdce.

Jak funguje úrazové pojištění od Kooperativy

U Kooperativy lze pojištění úrazu sjednat jak k povinnému ručení vozidla, tak k jeho havarijnímu pojištění. Nefixuje se na jednotlivé osoby, nýbrž na sedadla v autě – nárok na odškodnění má proto každý, kdo v době nehody na pojištěném sedadle sedí. Proti úrazu lze pojistit všechna sedadla v autě, nepřihlíží se přitom k tomu, jak moc se dané místo považuje za nebezpečné. Za sedadlo vedle řidiče si tak nepřiplatíte.

Každé sedadlo ve voze má jednotné krytí pro hospitalizaci ve výši 200 Kč, pro další typy odškodnění nabízí Kooperativa tři varianty pojistných částek pro jednotlivá sedadla:

Pro tělesné poškození si lze vybrat limity v hodnotě 25 000 Kč, 75 000 Kč nebo 200 000 Kč Pro trvalé následky 200 000 Kč, 600 000 kč a 1 500 000 Kč Pro smrt úrazem potom plnění ve výši 100 000 Kč, 300 000 Kč nebo 800 000 Kč

Možnosti připojištění je vhodné zkonzultovat přímo v pojišťovně, kde vám pomohou zhodnotit vaši situaci a vybrat takovou variantu, která je pro vás nejvýhodnější.

Článek Správné pojištění pokryje odškodnění při nehodě vám i vašim spolujezdcům byl publikován 27. září 2022 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...