Havarijní pojištění: Většinou se vyplatí

Tagy:  havarijní pojištění, yespojisteni, cz, mýty, výhodnost

Havarijní pojištění: Většinou se vyplatí

V oblasti pojišťování vozidel existuje spousta mýtů. Podívejme se na tři nejčastější, které souvisí s tématem havarijní pojištění.

1. Stará auta se nevyplatí pojišťovat.

Podle odborníků se jednoznačně vyplatí mít havarijní pojištění u vozů ve stáří do pěti až šesti let, u dražších modelů i u starších aut. Novější auta je dobré pojistit komplexně, tedy na všechna rizika, u starších se vyplatí vybrat jen ta rizika, která jsou nejzávažnější. Například řidiči jezdící jen po Praze nemusí pojišťovat srážku se zvěří.

U zcela nových vozů pak stojí za úvahu pojištění GAP. Při úplném poškození auta pak nedostane majitel jen částku odpovídající hodnotě vozidla před pojistnou událostí, ale částku, která je uvedena na smlouvě z doby koupi. Nejčastěji se v praxi uzavírá na tři roky.

U stáří aut nad deset let je otázka, zdali vůz pojistit. Sice se na jednu stranu příliš nevyplatí investovat tisíce ročně za vozy v hodnotě jen o řád vyšší. Na druhou stranu bývá pojistná částka za starší auta nižší než v případě nových vozidel, třebaže nové díly potřebné pro opravu jsou stejně drahé bez ohledu na stáří vozidla. Navíc dle statistik s vyšším věkem vozidla roste četnost pojistných událostí. U starších aut pak většinou celá situace končí konstatováním, že se oprava ani nevyplatí a zaplacením takzvané totální škody.

2. S havarijním pojištěním by se nemělo v průběhu let nijak hýbat.

Řidiči, kteří havarijní pojištění mají, by měli každý rok snižovat pojistnou částku na úroveň skutečné hodnoty vozu na trhu. Auto stárne, ztrácí hodnotu a tento fakt by mělo zohledňovat i pojištění. V případě pojistné události motorista stejně více peněz nedostane a zbytečně platí vyšší pojistku. Je vhodné zřizovat havarijní pojištění spolu s povinným ručením – vyplatí se to po finanční stránce.

V oblasti havarijního pojištění se stále vyskytuje spousta mýtů. Foto: www.yespojisteni.czV oblasti havarijního pojištění se stále vyskytuje spousta mýtů. Foto: www.yespojisteni.cz

3. Pojištění proti zvěři je totéž co proti zvířatům.

Také je dobré vždy zvážit, jestli má smysl platit za riziko odcizení nebo třeba poškození vozu přírodními živly. U pojištění proti zvěři nebo zvířeti se více vyplatí první varianta. Zvěř je totiž zpravidla jen divočák nebo srna, kterou může motorista srazit, v případě pojištění proti zvířatům se pojistka vztahuje také na hlodavce, kteří mohou poškodit kabely.

Článek Havarijní pojištění: Většinou se vyplatí byl publikován 20. července 2018 v 16.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...