Mějte správně obuto!

Tagy:  havarijní pojištění vozidel, havarijní pojištění vozidel srovnání

Mějte správně obuto!

Správně zvolené pneumatiky pro váš automobil jsou důležité. Jejich dezén a typ může hrát stěžejní roli v mnoha situacích na silnici, a ušetřit vám podstatné množství financí.

Dnešní vozy jsou sofistikované. Dostaly k dobru mnoho technologických vychytávek v podobě elektronických, bezpečnostních a asistenčních systémů, které řidičům pomáhají v mnoha situacích na cestách. K vybavení vozu však patří i pneumatiky, na nichž každý vůz stojí a jezdí. Bez nich by to vůbec nešlo.

Když se řekne pneumatika

  • Ať už jedete kamkoli a po jakémkoli povrchu, tak ať je kluzko, či prší, nebo praží slunce, je to právě pneumatika, která vás drží usazené a ve správném směru na vozovce a jistí stabilitu vozu, a to bez ohledu na působení různých příčných sil.
  • Je k neuvěření, že oproti vozu taková malá kulatá věc – sama pneumatika, je nositelem pohotovostní hmotnosti vozu, rozprostřené na čtyři díly (kola), a s přehledem ji zvládá spolu s tíhou akcelerace a brzdění.
  • Díky pneumatikám jsou tlumeny rázy z nerovností povrchu vozovky. Chrání tak mechanické součásti nápravy vozu a značně prodlužuje jejich životnost.

Proč je tak důležitá kvalita pneumatiky?

  • Kvalita pneumatiky má zásadní vliv jak na výkon pohonné jednotky, tak na brzdný efekt.
  • Kvalitní pneumatika se dobře odvaluje, tzn. rovnoměrně se valivě pohybuje, čímž způsobuje ekonomickou jízdu vozu s nízkou spotřebou a vyšším pohodlím.
  • Čím kvalitnější pneumatika je, tím delší má životnost. S tím se pojí řidičovy (vaše) schopnosti a styl jízdy, a správná i vhodná údržba pneumatik vozu.

Správná pneumatika souvisí i s pojištěním

Vhodné pneumatiky na vaše auto souvisí i s pojištěním. Jak havarijním pojištění vozidel, tak povinně smluvním. Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla má za povinnost sjednat si každý vlastník motorového vozidla dle zákona č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tedy takové, které je provozováno na veřejných pozemních komunikacích. To kryje finanční odpovědnost za škody způsobené automobilem a dopravní nehodou třetím osobám.

K tomu si lze ještě vůz pojistit havarijně. Havarijní pojištění slouží k ochraně vozidla před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie. Je určeno všem vozidlům s platným technickým průkazem a českou registrační značkou, s výjimkou historických vozidel. Ačkoliv nejde o povinné pojištění, je (hlavně u novějších vozidel) rozumné je uzavřít. Havarijní pojištění vozidel a jejich srovnání lze dnes zcela jednoduše najít online na portálech, jenž havarijní pojištění nabízejí.

V obou případech hrají roli i vhodné a správné pneumatiky. Vždy se od nich odvíjí pojistné plnění. U havarijního se týká škody na vašem vozidle a výši pojistného plnění často ovlivní opotřebení pneumatiky a její (ne)správná údržba. U smluvně povinného ručení i havarijní pojištění vozidel se to dotýká zimní výbavy, kdy hrozí krácení pojistného plnění, když v době dopravní nehody nemá řidič na vozidle obuty předepsané pneumatiky na zimu, anebo je jejich hloubka dezénu nedostatečná. Proto zcela určitě není radno zimní výbavu a vhodné přezutí pneumatik podceňovat.

Při výběru pneumatiky je nutno vzít v potaz

  • Rozměr pneumatiky – a to ten, který výrobce uvádí v technickém průkazu na daný typ disku. Správný rozměr je důležitý pro bezpečnost a dobré jízdní vlastnosti i pro akceptaci STK.
  • Můžete zvolit mezi sportovními pneu pro sportovní jízdu, nebo klasické pneu pro klidnou jízdu. Je jasné, že každá pneumatika je konstruována na určité typy automobilů, výkon a jízdní styl.
  • Brát v potaz i terén a okolí, kde se s automobilem nejvíce pohybujete. Tedy jezdíte-li více po městě, nebo mimo ně. Po městě by měla stačit základní pneumatika. Mimo ně a v terénu ideálně ta sportovní.

Zdroj foto: Flickr.com

Článek Mějte správně obuto! byl publikován 28. dubna 2016 v 06.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...