Kleber – francouzská „bezpečnost a klidný duch“

Tagy:  Kleber, pneumatiky, Francie, Dynaxer, Hydraxer, Viaxer, Krisalp

Sponzorované odkazy:

Kleber – francouzská „bezpečnost a klidný duch“

Stoleté výročí vzniku

Značka Kleber byla založena roku 1910 pod názvem Société Française BF GOODRICH ve francouzském Colombes. Jak již název napovídá, vznikla pod taktovkou americké gumárny BFGoodrich, z rozhodnutí jejího ředitele, M. Worka. Výstavba továrny trvala něco přes jeden rok a první pneumatika zde sjela z výrobní linky 8. prosince 1911.

Postupně tři psí plemena maskotem značky

Pes se poprvé dostal na pneumatiky od Kleberu, tehdy ještě Société Française BF GOODRICH, roku 1935. Vyráběly se totiž dva základní typy osobních pneumatik, a to s bílými bočnicemi (Elegante) a naopak s černými (Touareg). Pneumatiky řady Elegante byly určeny luxusnějším vozům a označovaly se obrázkem chrta, naopak pneumatiky do náročnějších podmínek s černými bočnicemi nesly diagram irského vlkodava. Od roku 1971 je plemenem oficiálního maskota Kleberu boxer. Podle výrobce má demonstrovat vlastnosti jeho pneumatik jako mohutnost, sílu, věrnost, spolehlivost, snadnou ovladatelnou, ušlechtilost, eleganci apod.

Vývoj názvu

Jak je již psáno výše, původní název zněl Société Française BF GOODRICH. Používal se do konce druhé světové války, kdy bylo ústřední vedení společnosti přeneseno do Paříže na Avenue Kleber. Podle své nové adresy se změnil také název, a to na výstižnější KLEBER -COLOMBES. K definitivní změně potom došlo roku 1968, kdy došlo ke zjednodušení na dnešní Kleber.

Propagace značky na poli automobilových soutěží

Kleber se angažoval ve Mistrovství světa v rally, a to přímo v době, kdy světová kolbiště brázdily nejvýkonnější stroje všech dob. Dodával pneumatiky pro Audi Quattro legendární Francouzky Michele Moutonové a stál tak u jejích čtyřech vítězství v mistrovství světa. Roku 1982 si na pneumatikách Kleber dojela i pro titul vicemistryně světa.

Zimní pneumatiky jsou pro Kleber tradiční záležitostí

Zimní pneumatiky Kleber vyrábí již od roku 1947, kdy získaly značnou oblibu jeho zimní pneumatiky s obrázkem ledního medvěda určené pro lehčí užitková auta. Ze současné nabídky je třeba vyzdvihnout model Kleber Krisalp HP2, který navzdory své výtečné ceně dosahuje kvalitních výsledků. Navíc má malý valivý odpor, takže příliš nezvedne spotřebu paliva oproti letnímu obutí.

Letní pneumatiky pro jakýkoli vůz

Kleber se velmi soustředí na chování pneumatik na mokrém povrchu, proto jsou zde hned dva typy se zvýšenou ochranou proti aquaplaninku, a to Dynaxer a Hydraxer. Pro menší a méně výkonné vozy je tu potom všestrannější Viaxer.

Kupte si pneumatiky Kleber za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Kleber – francouzská „bezpečnost a klidný duch“ byl publikován 16. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...