Matador - pneumatiky od slovenských sousedů

Tagy:  Matador, pneumatiky, historie, informace, značka, továrna

Sponzorované odkazy:

Matador - pneumatiky od slovenských sousedů

Skvělý poměr cena/výkon

Matador je prvním československým výrobcem pneumatik. Sídlem značky je Púchov a její pneumatiky jsou pověstné svým velmi dobrým poměrem mezi cenou a užitnou hodnotou. Ve srovnávacích testech se sice neumisťují na čelních příčkách, nicméně najdeme je vždy mezi drahými a renomovanými soupeři, nikoli na konci, kam by je teoreticky mohla řadit jejich nízká cena. V současné nabídce Matadoru najdeme deset typů pneumatik pro osobní automobily (zimní, letní i celoroční). K mání jsou také pláště pro off-roady, SUVéčka, nákladní i lehká užitková auta. Matador dokonce vyrábí i dopravní pásy.

Něco z historie

Historie značky Matador začíná 7. září1905 v Bratislavě. Jde ale pouze o formální začátek, protože první výrobky opustily bránu až v březnu 1906. Zpočátku se Matador zabýval výrobou gumových hadic a řemenů. Pneumatiky přišly na scénu až v roce 1925. Šest let to byl jediný výrobce pneumatik v Československu. Druhou světovou válku gumárna přečkala a roku 1945 následovalo zestátnění a o rok později přeměna na národní podnik.

Po zestátnění

Zároveň se ale zvyšoval odbyt, takže bratislavská továrna přestala kapacitně vyhovovat. Řešením bylo postavení nové, větší a modernější haly ve slovenském Púchově. Ta se stavěla od září 1947 do roku 1950. Po dokončení nastaly velké problémy s dodávkou strojů a vybavení ze Spojených států. Problém se vyřešil náhradním způsobem, kdy se použily stroje domácí či sovětské výroby a část vybavení se také dovezla z vysídleného pohraničí. Zároveň také byl Matador spojen s českým podnikem Barum. Zanikl tedy název Matador. Výrobky nesly značku Barum od roku 1953 a púchovská továrna nesla označení „Gumárne 1. mája.“ V roce 1955 se rozjela výroba dopravních pásů a roku 1962 získal tento státní podnik v rámci Československa monopol na výrobu automobilových duší. Konec 60. a 70. léta byla ve znamení modernizace výroby a postupně ve všech kategoriích získávaly svoje místo radiální pláště. Vývojové snahy vrcholily založením Výzkumného ústavu gumárenského v Púchově roku 1987. Touto dobou také začíná transformace gumárny na obchodní společnost.

Opět v soukromých rukou

Privatizace proběhla roku 1991 a o dva roky později dochází k přeměně na akciovou společnost. Po 40 letech tak púchovské výrobky opět nesou značku Matador. Roku 1994 je založena dceřiná společnost Matador Machinery. O deset let později společně s výrobcem Addis Tyre začíná v Etiopii výrobu pneumatik pro Afriku. Velkým zlomem je potom rok 2007, kdy kupuje 51% akcií německá společnost Continental AG Hannover. O rok později se jeho podíl zvedl na 66% a od roku 2007 již Continental vlastní 100% akcií Matadoru.

Kupte si pneumatiky Matador na www.pneumatiky.cz!

Článek Matador - pneumatiky od slovenských sousedů byl publikován 14. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...