Debica - polská součást Goodyearu

Tagy:  Debica, značka, Polsko, gumárna, pneumatiky, výroba

Sponzorované odkazy:

Debica - polská součást Goodyearu

Pár slov na úvod

Debica je nejvýznamnější polský výrobce pneumatik. V její nabídce jsou pneumatiky pro prakticky všechny typy vozidel od osobních automobilů přes offroady, užitkové a nákladní vozy, až po zemědělskou techniku. Společnost Debica sídlí ve stejnojmenném městě Debica na jihovýchodě Polska přibližně 100 km východně od Krakova. Je to největší investor a zaměstnavatel nejen ve městě Debica, ale i v celém Podkarpatském vojvodství. Firma zaměstnává zhruba 3000 pracujících a spolupracuje s 350 ostatními obchodními společnostmi. Od roku 1995 Debica funguje pod křídly amerického gigantu The Goodyear Tire & Rubber Company, který zakoupil 65,99% akcí Debicy. V současné době Debica patří k významným světovým výrobcům pneumatik a svoje zboží vyváží do 60 států světa na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Pohled do historie

Prvopočátky výroby pneumatik ve městě Debica nalezneme v roce 1937, kdy polská vláda přijala rozhodnutí o výstavbě průmyslového centra. Jedním z budoucích podniků, které zde měly fungovat, byla pobočka Stomilu Poznaň, která se měla specializovat na výrobu pneumatik pro ozbrojené síly. Základní technický návrh továrny provedl americký odborník E. Hoovrer, kterého podporoval Edward Wróblewski, vedoucí stavebního oddělení v závodě Stomil Poznaň. O dokončení projektu se postarali američtí experti ze společnosti General Tire and Rubber Copany společně s polskými inženýry. Hlavní stavební práce začaly 26. února 1938 a po několika měsících byly tovární haly o objemu téměř 60 tisíc m3 hotové. Následovalo vybavení továrny stroji a 30. března 1939 sjela z výrobní linky první pneumatika. V létě 1939 zde již pracovalo 600 zaměstnanců a vyrábělo se 600 pneumatik denně. Při okupaci Polska německou armádou za druhé světové války byl podnik obsazen a ovládal ho koncern Continental Gummiwerke AG Hannover.

Poválečná obnova

Po válce trvalo dva roky, než byl závod uveden do původního stavu a byl schopen vyrábět. V padesátých letech přišel první šestiletý plán, který vytyčil vysoké cíle. Pro splnění plánu bylo třeba výrazně zvýšit produkci, takže se do továrny investovalo. Přibyly nové budovy, zařízení bylo zmodernizováno a byly nakoupeny výkonnější stroje. V 60. letech se opět modernizovalo, kromě toho se rozjela výroba pneumatik pro jízdní kola a bylo založeno Centrum výzkumu a vývoje. V 70. letech byla zahájena výroba radiálních pneumatik pro osobní automobily, což byl pro Debicu velký skok. V 80. letech se portfolio rozšířilo o pneumatiky pro nákladní vozy a zemědělské stroje. V roce 1991 přišla privatizace Debicy, což otevřelo dvoře dalšímu ekonomickému rozvoji a novým formám mezinárodní spolupráce s dalším producenty, což vyvrcholilo výše zmíněnou koupí 66% akcií Goodyearem. Až do současnosti se společnost slibně rozvíjí a roku 2009 oslavila 70 let od první vyrobené pneumatiky.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Debica - polská součást Goodyearu byl publikován 6. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...