Jak poznat kvalitní alu kola?

Jak poznat kvalitní alu kola?

Hliníková kola si můžeme rozdělit do dvou základních kategorií – na ta originální, jež jsou na autě již z výroby či se dají pořídit u oficiálního distributora značky, a ta neoriginální, tedy všechna ostatní. Neoriginalitou kol se ale nikdy nenechte příliš vykolejit, neboť celá řada alu kol je stejně kvalitních jako originální elektrony. Nejlepším vodítkem je, pokud mají neoriginální kola všechny potřebné homologace (JWL, VIA, ISO), jež jsou prokazatelnou zárukou kvality.

Alu kolaAlu kola

Vzhledem k tomu, že kola dělají auto, tak i vzhled určuje jejich kvalitu, respektive to, jak budou dotvářet celkový dojem vozu. Výběr designu kvalitního kola je samozřejmě spíše subjektivním pocitem, při němž si ale můžete pomoci využitím některého z dostupných konfigurátorů. Bez povšimnutí nesmí zůstat, že v tomto ohledu mají dokonce navrch neoriginální alu kola, neboť ta jsou vyráběna v daleko širším spektru designů. Nestane se vám tedy tak, že byste potkávali auta se stejnými koly.

Jaká jsou další kritéria kvalitních alu kol?

Stejně jako vzhled hrají důležitou roli i rozměry kol – směšně malá či naopak velká kola nehodící se na váš vůz být prostě považována za kvalitní nemohou. Problém samozřejmě může nastat i při výběru materiálu, není totiž hliník jako hliník. Zatímco kola vyrobená ze slabého hliníku by se vám mohla snadno poškodit při najetí do prvního výmolu, tak alu kola z kvalitního hliníku vám vydrží klidně i dlouhé desítky let. Kvalitní alu kola tedy poznáte primárně podle pevnosti použitého materiálu.

Podle toho, jaký od vašeho vozu očekáváte jízdní projev, pak volte typ pneumatiky. Pakliže od jízdy očekáváte především pohodlí a komfort, poté upřednostňujte vysokoprofilové pneumatiky, naopak pokud jste milovníci sportovní jízdy, poté stojí za zvážení nízkoprofilové pneumatiky. Pokud si k nim ještě doinstalujete sportovní podvozek, tak na vás čeká nezapomenutelný jízdní zážitek.

Článek Jak poznat kvalitní alu kola? byl publikován 24. června 2021 v 00.00 v rubrice Disky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...