Opravy a rovnání alu disků

Opravy a rovnání alu disků

Alu disky jsou bohužel náchylné na odřeniny nebo ohnutí. Stalo se vám, že jste najeli jste na patník nebo do výmolu? Poškodily se vám alu disky? I po menších nehodách mohou vaše disky vypadat zase jako nové. Existuje totiž jednoduché řešení. Alu disky si můžete nechat ve specializovaném servisu opravit.

Alu disky lze rovnat, lakovat, svařovat i leštit. Rovnání se většinou provádí na moderních hydraulických přístrojích, svařování speciálními moderními technologiemi a zrcadlového lesku alu disků se dosahuje díky speciálním leštícím automatům.

Jaké závady lze opravit?

Bez problému si můžete nechat opravit oděrky na alu discích, škrábance, odloupnutý lak i menší díry. Pokud máte alu disk ohnutý na vnitřním i vnějším rantlu nebo je jinak deformovaný i s tím si autoservisy dokážou poradit.

Odštípnutý materiál

Většina alu disků bývá z měkčího materiálu a často se stává, že při srážce se kus alu disku uštípne. Toto poškození lze opravit svařováním, aniž byste museli shánět disky nové. Tato oprava je však poněkud náročná, neboť je třeba alu disky demontovat z ráfku, navařit nový kus materiálu, začistit disk a poté ho nalakovat. I tak se však oproti koupi nových disků vyplatí.

Škrábance

Každému se může stát, že například při parkování nechtěně zavadí o vysoký obrubník. Tyto škrábance a drobné oděrky lze jednoduše opravit do původní podoby. Oprava alu disků netrvá příliš dlouho a ani cena nebývá vysoká.

Škrábance na diskuŠkrábance na disku

Oloupaná barva

Pokud vás trápí odloupnutá vrstva laku, můžete si disky nechat napískat a nalakovat. Při takové opravě je však třeba, aby na nich nebyla žádná poškození. Pokud disky máte jakýmkoliv způsobem poškozené, je třeba je nejdříve opravit. Pomocí pískování a lakování se zbavíte zašlého vzhledu i oxidace. Cena těchto oprav závisí na velikosti kol a náročnosti případných oprav.

Oloupaná barvaOloupaná barva

Prasklé alu disky

Pokud máte alu disky z tvrdšího materiálu, může se stát, že po průjezdu nějakého výmolu se neohnou ale rovnou prasknou. Ani v takovém případě není nezbytné pořizovat si hned disky nové. Takto poškozené disky totiž lze opravit vařením.

Jak taková oprava probíhá? Nejdříve je nutné najít celou prasklinu, proto se alu disk dokonale vyčistí. Následně se vybrousí a postupně se na něj začne navařovat nový kus materiálu Navařený svár se znovu zabrousí a očistí. Poté se dobarví a nalakuje do původní podoby.

I takto náročná oprava vás vyjde levněji než koupě nových alu disků. Cena se odvíjí samozřejmě dle náročnosti opravy, optimálně se pohybuje kolem 800 Kč.

Odborné autoservisy kromě těchto oprav nabízejí také možnost kompletní renovace alu disků či úpravu středových děr pro případ, že vám nesedí středová díra na náboj nebo nejdou nasadit středící kroužky.

Prasklý diskPrasklý disk

Jaké alu disky už nejde opravit?

Na tuto otázku je těžké odpovědět. Vždy totiž záleží na míře poškození a náročnosti opravy. Překážkou bývají také leštěná kola, jejichž oprava alu kol by byla nejen náročná ale i drahá. V takovém případě se doporučuje pořídit si kola nová. Problémem bývají také vícebarevná kola a to z důvodu, že se lakují ručně a přechody mezi jednotlivými barvami bývají viditelné.

A na závěr pár rad, jak o své alu disky pečovat.

Alu disky je třeba pravidelně čistit a to hlavně od brzdového prachu, který má tendence se do materiálu zapékat. V případě dlouhodobého znečištění mohou disky zežloutnout, nebo může dojít k narušení povrchové vrstvy laku, která se po době začne odlupovat. K takovému vyčištění vám bohatě postačí voda s jarem. Důležité je také nenechávat kola ve vlhku.

Článek Opravy a rovnání alu disků byl publikován 21. května 2014 v 21.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...