Citroën C4 – mistrovský vůz má novou tvář

Tagy:  disky, pneu, citroen

Citroën C4 – mistrovský vůz má novou tvář

Citroën C4 je známý jako kvalitní nářadí pro automobilové soutěže, Francoz Sebastian Loeb s ním získal čtyři tituly v mistrovství světa. Nyní přijíždí úspěšný model s novou tváří a výrobce nabízí možnost si jej zdarma vyzkoušet.

Citroën C4 je rodinný vůz, který vznikl jako nástupce úspěšného modelu Xsara. V prodeji byl od podzimu 2004 a o rok později se dostal také do ČR.

Rallye: 100% úspěšnost

Nejlepší formou, jak deklarovat kvality určitého modelu je postavit z něj ryzí závodní speciál, tedy vůz kategorie WRC (World Rally Car) a zúčastnit se s ním mistrovství světa v rallye. Tovární tým Citroën nasazoval model čtyři roky. V roce 2007 nahradil tehdy nový model C4 úspěšnou Xsaru a až pro letošek byl vystřídán modelem DS3 WRC, postaveným podle nejnovějších předpisů.

Za čtyři roky, kdy vůz jezdil mistrovství světa, se s ním stala posádka Sebastian Loeb/Daniel Elena čtyřikrát mistry světa. Tedy čtyři sezóny a čtyři tituly. Pokud přičteme tři tituly, které tato dvojice získala se starší xsarou, jedná se o rekordmana – sedm titulů mistra světa ještě nikdo v historii nezískal. Před „Loebovou érou“ se o primát dělili Finové Tommi Mäkinen a Juha Kankkunen, shodně se čtyřmi tituly. Loeb je překonal a také v letošní sezóně vede průběžné pořadí.

V létech 2008 – 2010 zvítězil tým Citroën také v soutěži týmů a z 56 soutěží, ke kterým vozy Citroën C4 WRC nastoupily v rámci mistrovství světa, jich 36 skončilo triumfem. Famózní.

Nejen proto není od věci připomenout si, že vznikla limitovaná „ostřejší“ edice vozů Citroën C4 by Loeb. Vůz od mistra, který si může pořídit každý motorista, pokud jej tedy sežene. Cena není v řádech milionů , jako u speciálu WRC, ale „jenom“ několik set tisíc.

Kromě Loeba vůz řídila také řada jiných skvělých pilotů. Například Daniel Sordo, populární „Mr. Hollywood“ Petter Solberg nebo budoucí hvězda WRC Sebastian Ogier.

V rallycrossu představil vůz několikanásobný šampion Kenneth Hansen. Auto o výkonu 518 koní se sekvenční převodovkou a pohonem na všechna čtyři kola bylo správnou volbou, která zajistila čtrnáctý titul v roce 2008. Ani v jiných létech Hansen nekončil mimo pomyslné stupně vítězů v nejkvalitnějším rallycrossovém šampionátu, mistrovství světa v této kategorii se totiž nekoná.

Nový Citroen C4, zdroj: citroen.skNový Citroen C4, zdroj: citroen.sk

Zkuste si ho!

Citroën letos představil facelift oblíbené „cé-čtyřky“, kdy vsadil na „elegantní propracované linie“ a pro zájemce přichystal zajímavou akci. Kdo se na internetových stránkách přihlásí do Velkého testu Citroën, zkusí si nový vůz a ještě získá dárek. Jediné, co musí udělat, je přihlásit se, půjčit si až na 24 hodin vůz a vyplnit formulář. Odměnou zákazník získá nejen parádní zážitek, ale také poukaz na 100 Eur, který lze využít v síti hotelů po Evropě.

Ve výbavě Attraction a Seduction má C4 jen plechové disky, výbava Exclusive již však obsahuje i hezká litá kola.

Výrobce slibuje pohodlná sedadla s masážní funkcí, audio systém s prostorovým rozložením zvuku, bohatou nabídku osobního nastavení, zásuvku 220 V pro nabíjení notebooku přímo ve voze, největší zavazadlový prostor ve své třídě, vynikající jízdní stabilitu, inovace v oblasti bezpečnosti posádky i ostatních účastníků provozu a ekologická mikrohybridní technologie e-HDi

Článek Citroën C4 – mistrovský vůz má novou tvář byl publikován 27. června 2011 v 14.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...