Nokian Snowproof P: novinka pro rychlou jízdu zimou

Tagy:  Nokian Snowproof P, středoevropská zima, bezpečné, kontaktní plocha, valivý odpor, úspora, novinka

Sponzorované odkazy:

Nokian Snowproof P: novinka pro rychlou jízdu zimou

Skandinávský výrobce pneumatik Nokian představil pro tuto zimu nové obutí s názvem Nokian Snowproof P. Jedná se o UHP pneumatiku vyvinutou pro specifické podmínky středoevropské zi­my.

Pneumatika se vyznačuje ovladatelností a přilnavostí, na které je spolehnutí. To je přesně to, co řidiči nejen výkonných vozů potřebují, když mění jízdní pruh nebo cestují po rozbředlém sněhu. Nejseverněji sídlící výrobce pneumatik na světě připomíná, že to byl právě Nokian, kdy kdysi vynalezl zimní pneumatiku. Dodnes tato značka patří mezi obutím pro aktuální podmínky k těm nejlepším na světě.

Prvotřídní bezpečnost v každodenních jízdních situacích díky vynikajícímu záběru, kratší brzdné dráze a přesným reakcím v zatáčkách zajišťuje koncept Alpine Performance. Ten spočívá v optimalizovaném dezénu se speciálním propracováním, hustém rozmístěním lamel a v nové směsi pryže Alpine Performance. To má být receptem na evropskou zimu, kdy podmínky mohou změnit nečekaně a navíc rychle. Pneumatiky zkrátka musí mít skvělé vlastnosti ve vysoké škále teplot nad i pod bodem mrazu.

Vývoj podle výrobce trval čtyři roky a podílel se na něm i dvojnásobný mistr světa formule 1 Mika Häkkinen. Kdo jiný by měl testovat vysokorychlostní pneumatiky? Za dezénem, stavbou pneumatiky a směsí pryže jsou tisíce hodin počítačového modelování, laboratorních srovnávání a autentického testování v různorodých podmínkách. Jezdilo se v Laponsku, ale i v Evropě, například ve Španělsku.

Nokian považuje model Snowproof P za nástupce pneumatiky WR A4 a v porovnání s ní se asymetrický dezén změnil na směrový a symetrický. Ten zaručuje předvídatelné a kontrolovatelné chování ve všech podmínkách. Úpravy se dočkaly i boční a podélné drážky a díky tomu mohla být na maximum zvětšena kontaktní plocha mezi pneumatikou a vozovkou. Pomáhá i podpora dezénových bloků, mezi kterými jsou mnohastěnné sněhové drápy pomáhající při akceleraci a brzdění. Hustá síť lamel s propojenými drážkami pomáhá na vodě či rozbředlém sněhu, odvod vody urychlují i leštěné drážky, které mimoděk zlepšují vzhled pneumatiky.

Nokian Snowproof P mají i při větší kontaktní ploše nízký valivý odpor, díky kterému se snižuje spotřeba a také prodlužuje životnost. Snižovat svojí ekologickou zátěž je ostatně trend u mnoha výrobců a pokud to není na úkor bezpečnosti, řidiči mohou být jedině rádi. Kdo by nechtěl šetřit, třebaže jen pár korun při každém tankování? Za dobu životnosti pneumatik se může nastřádat zajímavý částka.

Nokian Snowproof P kombinuje velkou kontaktní plochu a nízký valivý odpor. Foto: nokiantyres.studio.crasman.fiNokian Snowproof P kombinuje velkou kontaktní plochu a nízký valivý odpor. Foto: nokiantyres.studio.crasman.fi Nokian Snowproof P kombinuje velkou kontaktní plochu a nízký valivý odpor. Foto: nokiantyres.stu­dio.crasman.fi

Nová zimní ultra výkonná pneumatika Nokian Snowproof P rozšiřuje nabídku zimních pneumatik značky na středoevropském trhu. Nabízí se v rychlostní indexech až do 270 km/h a pětapadesát rozměrů je od sedmnácti do jednadvaceti palců. K dispozici je od této zimní sezony a pokud s nimi nebude motorista spokojen, může je u vybraných prodejců do čtrnácti dní vyměnit za jinou sadu.

Alternativami mohou být například Bridgestone Blizzak LM005, Michelin Pilot Alpin 5 nebo Continental WinterContact TS 850 P.

Článek Nokian Snowproof P: novinka pro rychlou jízdu zimou byl publikován 30. ledna 2021 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...