Nokian WR Snowproof: Pro zimy střední Evropy

Tagy:  Nokian WR Snowproof, zimní, novinka, střední Evropa, bezpečnost

Sponzorované odkazy:

Nokian WR Snowproof: Pro zimy střední Evropy

Severský výrobce Nokian představil pneumatiku, která by měla poskytovat prvotřídní bezpečnost a výjimečnou přilnavost ve všech zimních podmínkách. Nese název Nokian WW Snowproof.

Bezstarostnou jízdu na zimních silnicích zajišťuje tato prémiová zimní pneumatika. Ačkoliv prý její stavba a směs pryže byly vyvíjeny po celém světě v laboratořích i při autentických testech, výsledkem je speciálně vyvinutá pneumatika pro středoevropské řidiče. Testovala se prý nejen ve Finsku, kde je Nokian doma, ale také v Německu nebo ve Španělsku.

Jako významné vlastnosti pak výrobce uvádí bezpečnost při nečekaných sněhových srážkách a změnách jízdních pruhů na rozbředlém sněhu, který je velmi nebezpečný. „Nový koncept Alpine Sense Grip zvládá všechny náročné situace zimního počasí a zaručuje předvídatelné a vyvážené jízdní reakce, ať řídíte v městském provozu, na vysokorychlostní dálnici nebo na malebných horských silnicích,“ uvádí se v představení modelu.

Pneumatika disponuje šípovitým dezénem a také optimalizovanými dezénovými bloky, lamely a drážkami symetrického agresivního dezénu. Leštěné drážky se pak směrem k bočnicím otevírají a tím urychlují odvod vody. Jak Nokian uvádí, mezi dezénovými bloky lze nalézt mnohostranné sněhové drápy. Ty stojí za vyváženou přilnavostí na sněhu a ledu, zejména pak při brzdění a zrychlování. Uprostřed pak designu dominuje silné sjednocené žebro, které zajišťuje lepší reakce na řízení. Po obou stranách na něj pak navazují bloky pryže s klikatými lamelami připomínající tvar rostoucího stromu. Ty se pak při změně rychlostí otevírají a zavírají, čímž zvyšují přilnavost.

Každý dezénový blok a každá lamela pneumatiky mají svou specifickou roli a společně se směsí pryže Alpine Grip zaručují bezpečnou a pohodovou jízdu. Propracované lamelování přitom spočívá v různých tvarech hlubokých a hustě rozmístěných lamel, které zajišťují boční a podélnou přilnavost i v hlubokém sněhu. Tuhé bloky v ramenní oblasti mají silné lamely pro efektivnější záběr. Pneumatika je snadno a přesně ovládaná i v zimních podmínkách.

Nokian WR Snowproof je pneumatiky vyvinutá pro středoevropskou zimu. Foto: nokiantyres.studio.crasman.fiNokian WR Snowproof je pneumatiky vyvinutá pro středoevropskou zimu. Foto: nokiantyres.studio.crasman.fi

„Zatáčení na rozbředlém sněhu nebo prudké změny jízdního pruhu, například při vyhýbání se divoké zvěři, představují pro řidiče velkou výzvu. Nová pneumatika Nokian WR Snowproof funguje jako bezpečnostní pás tím, že zvyšuje na maximum bezpečnost v extrémních podmínkách. Zůstává pod kontrolou a spolehlivá i na hranicích přilnavosti ještě předtím, než jsou aktivovány elektronické bezpečnostní systémy vozidla,“ vysvětlil Marko Rantonen, manažer vývoje produktů Nokian Tyres.

Nová směs pryže Alpine Grip představuje novou kombinaci směsi, která zvládá chladné zimní podmínky a zároveň funguje i v mírnějším počasí. Nižší valivý odpor pneumatiky se pak promítá do nižší spotřeby paliva a dává pneumatice také přívlastek ekologická. Komfortu pak dále pomáhá technologie tichých bočnic spočívající v speciální směsi pryže mezi bočnicemi a běhounem. O další snížení hlučnosti se pak stará směs pryže Clinch v oblasti patky.

Novou pneumatiku z dílny samotného vynálezce zimní pneumatiky si mohou čeští řidiči pořídit od podzimu 2019 v rozměrech od 14 do 20 palců. Hlavní konkurenty je nutné hledat ve značkách nabízejících prémiové obutí, tedy zejména Continental, Michelin nebo Pirelli.

Článek Nokian WR Snowproof: Pro zimy střední Evropy byl publikován 29. února 2020 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...