Nokian WR A3: Zimou na plný plyn

Tagy:  Nokian WR A3, výkonná vozidla, přilnavost, tichá pneumatika, zimní, přesné a citlivé řízení

Sponzorované odkazy:

Nokian WR A3: Zimou na plný plyn

Letošní zima je velmi netypická. Skoro nemrzne a je slunečno, nikdo ale neví, jak dlouho takový stav vydrží. Již několikrát se stalo, že teploty klesly ze dne na den i o desítky stupňů a napadl sníh. Přesně pro takové podmínky je zimní pneumatika Nokian WR A3.

Pneumatiky Nokian jsou v zimě špička, předurčuje je k tomu už fakt, že výrobce sídlí ve Skandinávii. Hlavními znaky pneumatiky Nokian WR A3 jsou prý extrémní přilnavost a výborné jízdní vlastnosti při všech zimních podmínkách, jízdní stabilita a dobrá ovladatelnost vozidla i při vyšších rychlostech a v neposlední řadě také ohleduplnost k životnímu prostředí – pneumatika má nízký valivý odpor a tak se jí daří šetřit i trochu paliva.

Tato pneumatika je určena pro ty nejvýkonnější vozidla, od kterých motoristé očekávají přesné a citlivé jízdní reakce i ve vysokých rychlostech. A to za jakýchkoliv zimních podmínek, pneumatiky musí skvěle fungovat při teplotách hluboko pod nulou i nad bodem mrazu. „Díky využití nanotechnologických postupů, inovační kombinaci směsi pryže s řepkovým olejem a jedinečným zkušenostem Nokian Tyres s vývojem zimních pneumatik je zelená pneumatika Nokian WR A3 spolehlivá a bezpečná i v rychle se měnících klimatických podmínkách, které jsou pro mírné zimy střední Evropy tolik příznačné,“ říká výrobce.

Na adhezi je spoleh

Motoristé, kteří mají na voze obuty pneumatiky Nokian WR A3 se mohou chlubit přilnavostí, na kterou je spolehnutí. Díky asymetrickému dezénu s rozdílnou vnitřní a vnější stranou má pneumatika skvělou adhezi a to bez negativního vlivu na jízdní vlastnosti ve vysokých rychlostech. Vnitřní rameno pneumatiky je vytvarováno pro optimální odvod vody a rozbředlého sněhu z kontaktní plochy.

Díky nanotechnologickým postupům má pneumatika stoprocentní jízdní stabilitu při průjezdu zatáčkou, změně jízdního pruhu i úhybných manévrech. Pozitivní je, že pneumatika nabízí maximální kontrolu nad vozem i v extrémních podmínkách – ať už je povrch kluzký nebo velmi přilnavý, tyto pneumatiky člověka podrží. Optimální záběr za proměnlivých teplot má pneumatika díky nové směsi pryže s řepkovým olejem, přírodní pryží a silikou.

Ve stěnách podélných drážek dezénu jsou kulaté důlky, které našly inspiraci v golfovém míčku. Jejich efekt je jasný – minimalizace zahřívání pneumatiky, která se tak stává odolnější a bezpečnější i při vyšších rychlostech. Tento inovační dezén s drážkami s tichým efektem zvaný Silent Groove Design snižuje odpor vzduchu a spotřebu paliva, což řidič jistě ocení, protože ušetří za palivo a najede více kilometrů. Rovněž se podařilo minimalizovat hluk v kabině a hluk způsobený prouděním vzduchu.

O filtrování hluku uvnitř vozidla a minimalizaci vibrací, které jsou přes běhoun přenášeny na patku pneu, se stará také specifický pás na bočnici. Technologie bočnic s tichým efektem se v Nokianu nazývá Silent Sidewall a zvyšuje jízdní komfort.

Nokian WR A3 je pro výkonná vozidla, které potřebují přesné a citlivé jízdní reakce. Foto: www.nokiantyres.czNokian WR A3 je pro výkonná vozidla, které potřebují přesné a citlivé jízdní reakce. Foto: www.nokiantyres.cz

Myslelo se i na bezpečí

Pro větší bezpečnost řidičů mají pneumatiky Nokian WR A3 ukazatel zimní bezpečnosti (Winter Safety Indicator) se symbolem sněhové vločky a nechybí ani indikátor opotřebení (Driving Safety Indicator). To je patentovaný prvek společnosti Nokian Tyres, nachází se na jednotlivých blocích pryže a udává v milimetrech stávající hloubku hlavních dezénových drážek. Dokud je viditelný symbol sněhové vločky, může si být motorista jistý, že mu zbývají 4 milimetry vzorku nebo více. Jakmile symbol „zmizí“, je načase popřemýšlet o novém obutí.

Kromě toho jsou na bočnici pneumatiky vedle rozměrů a informací o pneumatice i užitečné údaje jako doporučený tlak huštění. Správně nahuštěné pneumatiky zlepšují ovladatelnost, snižují míru opotřebení a klesnou i náklady na palivo.

Článek Nokian WR A3: Zimou na plný plyn byl publikován 18. února 2014 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...