Goodyear Eagle F1 Supersport má motorsport v genech

Tagy:  Goodyear Eagle F1 SuperSport, závodní okruhy, motorsport, formule 1, PURE ETRC

Sponzorované odkazy:

Goodyear Eagle F1 Supersport má motorsport v genech

Zkušenosti nasbírané na závodních tratích a obzvláště pak ve formuli 1 zužitkoval Goodyear v nové řadě pneumatik. Nese název Goodyear Eagle F1 Supersport a zákazník konkrétní model volí podle toho, jestli chce jezdit na silnici nebo na okruhu.

I když výrobce pneumatik opustil seriál Formule 1 v roce 1998, stále s počtem 361 vítězství kraluje historickým tabulkám. „Využili jsme veškeré naše zkušenosti ze závodního okruhu a vytvořili jsme novou generaci výkonných pneumatik,“ uvedla značka při představení novinky.

Motoristé mohou vybírat ze tří variant. Silniční model Eagle F1 SuperSport je inspirovaný závodními pneumatikami, zajišťuje výjimečnou přilnavost a ovladatelnost na suchých vozovkách. Eagle F1 SuperSport R už slibuje výjimečnou přilnavost a přesnost řízení na suchém povrchu a to na silnici i závodní trati. Model Eagle F1 SuperSport RS je připravený na závodní okruh se skvělým výkonem na suchém povrchu.

Pneumatiky z řady Goodyear Eagle F1 SuperSport jsou určeny pro silnici i závodní okruhy. Foto: www.goodyear.euPneumatiky z řady Goodyear Eagle F1 SuperSport jsou určeny pro silnici i závodní okruhy. Foto: www.goodyear.eu

Konstrukce pneumatik napovídá, že pneumatiky byly navržené k vysokému výkonu. Model SuperSport disponuje tuhými žebry profilu, které zajišťují přesné změny směru. Tuhá bočnice pak přináší lepší ovladatelnost i větší pohodlí při jízdě. Vnější oblast běhounu je optimalizovaná do sucha, tři středové segmenty naopak fungují na mokrém povrchu.

Model disponující navíc ještě písmenem R má vyladěnou směs pryskyřice pro lepší tření s lepší přilnavostí na suchu. V první drážce jsou můstky, které mají zajistit stabilizaci bloků a tudíž i stabilitu při zatáčení. Při vysokých rychlostech pak přichází ke slovu ochrana proti deformaci běhounu. Nejvyšší model RS je určen exkluzivně pro Porsche 911 GT2 RS a GT3 RS. Vysoce specializovaná směs Motorsport Compound posouvá hranice a poskytuje vynikající přilnavost. Můstky v první drážce a ochranu proti deformaci má i tento model.

Pro vozy s výkonem 670 koní

Následně Goodyear představil jedinečnou pneumatiku Eagle F1 SuperSport pro PURE ETCR. To jsou nejvýkonnější cestovní vozy na světě, které mají pouze elektrický pohon. Jejich výkon je 500 kW, tedy 670 koní. „Unikátní protektorovaná pneumatika pro PURE ETCR je nejnovější z řady Goodyear Performance Eagle F1 SuperSport. Sdílí velké množství technologií se silniční pneumatikou Eagle F1 SuperSport, ale je optimalizována tak, aby maximalizovala výkon radikálních elektrických cestovních vozů PURE ETCR,“ vysvětluje výrobce.

Vzhled zakázkové závodní pneumatiky je podobný silničnímu modelu, sdílí stejnou filozofii a technologie jako jsou Power Shoulder a High Force Construction klíčové pro maximalizaci výkonu. Konkrétně Power Shoulder vylepšuje výkon v zatáčkách díky masivnímu uzavření vnější části běhounu, High Force Construction značí mimořádně tuhou bočnici, což vede k lepší ovladatelnosti a stabilitě.

Překvapivě může působit, že závodní vozy jezdí na protektorovaných pneumatikách, díky tomu ale lze využívat stejnou základní pneumatiku pro suchou i mokrou vozovku. To koresponduje s filozofií udržitelného rozvoje a PURE ETRC. Bernd Seehafer, technický projektový manažer pro EMEA, je hrdý na to, že tato pneumatika sdílí tolik DNA a technologií s verzí silničního vozu Eagle F1 SuperSport.

Článek Goodyear Eagle F1 Supersport má motorsport v genech byl publikován 30. srpna 2020 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...