Goodyear - největší výrobce pneumatik na světě

Tagy:  Goodyear, Sava, Fulda, Dunlop, pneumatiky, levné

Sponzorované odkazy:

Goodyear - největší výrobce pneumatik na světě

Kde se vzal symbol okřídlené boty?

Jak jste si jistě již všimli, Goodyear má ve znaku zvláštní monogram okřídlené boty. K tomu, jak se tento symbol dostal do znaku, se váže zajímavý příběh. Zakladatel Goodyearu, Frank Seiberling, měl ve svém původním domově v ohijském Akronu na schodišti sochu boha Merkura (Merkur je pojmenování z římské mytologie, v řecké mytologii se tentýž bůh nazýval Hermes). Tato socha Seiberlinga velmi fascinovala a měl ji spojenou se svým podnikáním. Dominantním rysem sochy byla zdvižená noha s okřídlenou botou, protože Hermes byl poslem bohů. Na schůzi vedení Goodyearu Seiberling navrhl, aby se tato okřídlená bota stala symbolem značky a tento nápad byl přijat. Dále se dohodli na umístění okřídlené boty doprostřed slovo Goodyear a o podobě loga společnosti bylo rozhodnuto.

Založení společnosti

Historie Goodyearu se odvíjí od roku 1898, kdy osmatřicetiletý Frank A. Seiberling založil v budově stodoly továrnu na výrobu pneumatik pro bicykly. Aby vůbec mohl společnost založit, půjčil si od bratra 3500 dolarů. Splatit je ovšem nebyl problém, protože nastal boom jízdních kol a následně automobilů, takže se výroba pneumatik velmi vyplácena. Jméno Goodyear se v názvu společnosti objevilo na počest průkopníka výroby a zpracování gumy, Charlese Goodyeara, který tou dobou byl již více než 30 let po smrti.

Goodyear největším výrobcem pneumatik na světě

Velké zisky z počátečních let a desetiletí výroby umožnily naakumulovat dostatek kapitálu pro výhodné investice. Ty na sebe nenechaly dlouho čekat. Systematicky Goodyear zakládal nové a nové továrny a pobočky po celém světě na všech kontinentech. Začal také se skupováním jiných výrobců pneumatik. Již roku 1935 zakoupil springfieldskou gumárnu Kelly, roku 1961 následovala německá Fulda, potom gumárna Lee, roku 1997 stala součástí Goodyearu slovinská Sava a o rok později vyvrcholilo složitější získávání 75% podílu na Dunlopu a skupování konkurenčních značek skončilo roku 2001 zakoupením polské Debicy. Sami vidíme, že ve vlastnictví Goodyearu jsou poměrně známí a úspěšní výrobci pneumatik a nepřekvapí nás, že tento stav katapultoval Goodyear na pozici největšího výrobce pneumatik na světě. Roční tržby přesahují 15 miliard dolarů. Goodyear v současnosti po celém světě řídí 55 továren ve 22 státech a zaměstnává zhruba 72 tisíc pracovníků.

Kupte si pneumatiky Nokian za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Goodyear - největší výrobce pneumatik na světě byl publikován 15. června 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...