Goodyear EfficientGrip: Méně zastávek u benzinky

Tagy:  Goodyear, EfficientGrip, úspora paliva, životnost, přilnavost, brzdné vlastnosti, Renault, Mercedes

Sponzorované odkazy:

Goodyear EfficientGrip: Méně zastávek u benzinky

Pneumatika Goodyear EfficientGrip zaujme hlavně ekonomicky smýšlející motoristy – podle německé testovací a certifikační společnosti TÜV SÜD Automotive má totiž oproti konkurenci o 13% nižší valivý odpor.

Ekologie…

Letní EfficientGrip sice není na trhu žádnou novinkou, ale rozhodně se nejedná o tuctovou gumu. Snižuje totiž o 13 % valivý odpor pneumatiky. Pokud budeme kalkulovat s všeobecně uváděným pravidlem, že pneumatiky se podílí na spotřebě auta z pětiny, dojdeme k úspoře 1,9 % paliva u vozu, který je obutý do těchto pneumatik. Při spotřebě 10 litrů na 100 km a ceně 37 korun za litr je to úspora asi 7 korun. Během léta, kdy může auto cestování chtivé rodiny najet i 5 000 kilometrů se již jedná o slušnou částku. To byl zřejmě důvod, proč se efektivita dostala i do názvu pneumatiky.

Při vývoji byly použity nejnovější poznatky ve výrobních technologiích a nejmodernější materiály (např. patentovaná vrstva termoplastických příměsí CoolCushion nahrazujících částečně saze), aby byla vvvinuta technologie FuelSaving. „Nová odlehčená struktura pneumatiky s inovativními materiály a novou generací směsi běhounu pomáhá snižovat množství energie nutné k odvalování pneumatiky,“ vysvětluje výrobce. Goodyear EfficientGrip je o 10 % lehčí než její předchůdce.

Směs běhounu s obsahem siliky využívající nejnovější generaci polymerů pak zvyšuje interakci mezi silikou a polymery, optimalizuje mikrostrukturu povrchu běhounu a snižuje obsah polyaromátů. To prodlužuje životnost pneumatiky a zároveň zlepšuje brzdné vlastnosti na mokru. Sama směs je, jak si žádá moderní doba, více ekologická. Příznivý vliv na životní prostředí má i pneumatika, která více vydrží. Znamená to totiž nejen méně pneumatik na skládkách, ale také menší mikroskopické částice, které se z dezénu pneumatik při jízdě po silnici obrušují. Na nepoháněných nápravách prý pneumatika zvládne o 49 % více kilometrů než konkurence, u poháněných náprav je to podle TÜ SÜD Automotive o 8 % více.

Goodyear EfficientGrip umožní motoristům ušetřit pár korun za palivo. Foto: www.goodyear.euGoodyear EfficientGrip umožní motoristům ušetřit pár korun za palivo. Foto: www.goodyear.eu

…i lepší vlastnosti

Goodyear uvádí, že přestože pneumatika snižuje spotřebu paliva, neztrácí nic z vynikající ovladatelnosti a brzdných vlastností. Tím se dostáváme k druhé části názvu pneumatiky, tedy Grip neboli přilnavost. Multifunkční lamely na pneumatice přináší optimální polohu záběrových hran, což opět zlepšuje brzdné vlastnosti na mokru a proměnné úhly uspořádání bloků běhounu snižuje frekvenční špičky hluku. Jízda na těchto pneumatikách je tak o mnoho tišší. Brzdná dráha je podle testů o 2 % kratší než u konkurence na suché i mokré vozovce a rovněž o 2 % se zlepšilo ovládání na mokru. Je pozoruhodné, že se podařilo snížit valivý odpor a zlepšit přilnavost, většinou totiž musí inženýři při vývoji pneumatik volit mezi těmito dvěma kritérii.

A kvality pneumatiky potvrzuje fakt, že si automobilka Renault vybrala tuto pneumatiku ještě před jejím přestavení pro Renault Megane, Mercedes pro voze E-class a francouzská automobilka později oznámila, že tuto pneumatiku využije také pro svůj nový elektromobil Renault Fluence Z.E. Pneumatika se podle výrobce hodí pro všechny auta od kompaktních vozidel do města až po automobily luxusní třídy.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Goodyear EfficientGrip: Méně zastávek u benzinky byl publikován 27. července 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...