Nokian Tractor King: Revoluční ze všech stran

Tagy:  Nokian Tractor King, novinka, nákladní pneu, traktor, revoluční

Sponzorované odkazy:

Nokian Tractor King: Revoluční ze všech stran

Pneumatikářský gigant Nokian přináší novinku pro obutí zemědělských strojů. Pneumatika s příznačným názvem Nokian Tractor King je dle slov výrobce revoluční od vnějšku až po vnitřek.

V těchto dnech mnoho motoristů rozčilují traktory, které se jim obvykle připletou do cesty zrovna ve chvíli, kdy mají nejvíc na spěch. Pak je hlava zaměstnaná přemýšlením nad tím, jak je předjet a málokoho vůbec napadne dumat nad tím, jak odolné musí být pneumatiky těchto strojů. I když to není obutí pro lámání rychlostních rekordů, nároky na kvalitu jsou často vyšší než u mnohých UHP kousků.

Klasickým případem je právě Nokian King Tractor. Novinka je nekompromisním obutím pro nejtěžší stroje. To je důležité, protože váha těžkých strojů jde už řadu let stále nahoru. Stejně tak stoupá jejich výkon a rychlost. I na to musí pneumatikáři reagovat. Zároveň je tato pneumatika předurčena do těch nejnáročnějších terénů v lesnictví, při zemních pracích a uplatní se i v silničním stavitelství. Bezpečí a udržitelnost, to jsou dvě hlavní kritéria výrobce.

Nejen v blátě, které bývá v lesích všudypřítomné, je potřeba skvělý grip. Nová pneumatika nabízí vedle maximální odolnosti také záběr o celých padesát procent větší oproti standardnímu dezénu záběrových zubů. A to na všech možných površích od lepivého jílu až po sypký písek. „Zcela nový dezén, který zpevňuje kostru, představuje u traktorové pneumatiky naprosto revoluční řešení,“ uvádí Nokian a nebojí se uvést, že nová pneumatika posouvá hranice možností práce s traktorem.

Pneumatika Nokian Tractor King disponuje kostrou těžké pneumatiky pro zemní práce, která je doplněna o ocelové pásy, dodatečné kordové vrstvy a aramidem zesílené bočnice. Kromě toho je směs pryže silnější a to by mělo zaručit extrémní odolnost vůči průpisům a průrazům, které v lesnictví nebo při stavbách silnic hrozí na každém metru. A měnit pneumatiku u stavebních strojů není na pár minut jako u osobního auta.

Nokian se při výzkumu a vývoji zaměřil také na to, že mnoho pneumatik se záběrovými zuby trpí problémy s vibracemi. Ty pak mohou vést k omezení rychlosti a rychlejšímu opotřebení. Nová pneumatika by tak měla zajišťovat hladkou jízdu i při vyšších rychlostech, dá se s ní jet až pětašedesát kilometrů v hodině, jízda navíc bude pohodlná a ekonomická. Vysoká nosnost hovoří o hodnotě 320 kPa, což se zdá být snad až příliš. Odolnost vůči poškození, dlouhá životnost a ekologicky šetrná výroba, to jsou hlavní atributy, proč by moderní těžké stroje měly obouvat pneumatiky Nokian Tractor King.

Od modelu Nokian Tractor King si výrobce hodně slibuje. Foto: www.nokiantyres.comOd modelu Nokian Tractor King si výrobce hodně slibuje. Foto: www.nokiantyres.com

Všichni zájemci si ale ještě musí na novinku nějaký čas počkat. Pneumatika se v prvních sedmi rozměrech od 540/65R28 až po 710/75R42 dostane do prodeje na českém trhu až letos v prosinci, další rozměry jsou plánované na příští rok.

Segment pneumatik pro traktory je specifický už jen tím, že se zde utkávají výrobci známý svými pneumatikami pro osobní vozy jako Michelin nebo právě Nokian s těmi, kteří se specializují na „těžké váhy“, za všechny lze jmenovat Alliance, BKT, Cultor nebo Voltyre.

Článek Nokian Tractor King: Revoluční ze všech stran byl publikován 10. září 2018 v 00.00 v rubrice Nákladní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...