Bridgestone DriveGuard: Jen pro TPMS

Tagy:  Bridgestone, DriveGuard, TPMS, průraz, dojezdová, bezpečnost, inovace, elektronika

Sponzorované odkazy:

Bridgestone DriveGuard: Jen pro TPMS

Japonský gigant loni představil nový model s názvem DriveGuard a letos je tento kousek k dostání také v Česku. Jedná se o unikátní pneumatiku určenou pro vozy vybavené systémem TPMS. Další perličkou je, že se nabízí v letní verzi, od podzimu ale lze koupit také zimní vzorek se stejným názvem. Při výběru tedy pozor.

Jede i bez vzduchu

Bridgestone DriveGuard nabízí, jak již sám název napovídá, bezpečnost a komfort – díky zesíleným bočním stěnám a moderním lze s pneumatikou DriveGuard po propíchnutí ujet dalších až osmdesát kilometrů rychlostí až 80 km/h. Na dojetí domů nebo při nejhorším do pneuservisu to bohatě stačí. Kromě silnějších bočnic je to také díky patentovanému provedení Coolig Fin, která rozkládá teplo a tření za místo defektu, takže lze jet dále, i když z pneumatiky uniká vzduch (nebo tam už skoro žádný není).

Vzdálenost osmdesát kilometrů a rychlost až 80 km/h ale nelze brát nijak závazně. Vždy totiž záleží na okolnostech jako je zatížení vozidla, venkovní teplota a také na okamžiku, kdy dojde k aktivaci systému pro sledování tlaku v pneumatikách (TPMS). Ano, tyto pneumatiky lze instalovat na téměř každém voze se systémem TPMS (zatím nejsou k dispozici pro lehké užitkové vozy). Ale je to dvojsečná zbraň – pro jiné automobily, tedy ty starší, které neumí sledovat tlak v pneumatikách, tyto pneumatiky nejsou určené.

Vše pro „mokré“ vlastnosti?

Zatímco zimní dezén je poměrně hustě protkán širokými drážkami a nemá nijak výraznější ty obvodové, v případě letního vzorku je tomu úplně jinak. Pneumatika zaujme dvěma silnými středovými drážkami, které propojují tenké zkosené lamely. Od středových drážek vedou do vnitřní ramenní oblasti opět zkosené lamely, zatímco směrem ven mají tyto tenké drážky podstatně sofistikovanější tvar. Za obvodovými drážkami, které zdobí též ramena pneumatiky pak už pokračuje vzorek velmi podobně na vnitřku i vnějšku, vždy přesahuje až do bočnice, na které se vyřádil grafik. Je to ale osvěžení obvykle konvenčních částí automobilu.

Bridgestone DriveGuard je inovatnvní model – je jen pro vozy se systémem TPMS. Foto: www.bridgestone.czBridgestone DriveGuard je inovatnvní model – je jen pro vozy se systémem TPMS. Foto: www.bridgestone.cz

Hlavní chloubou Bridgestone DriveGuard je vynikající přilnavost za mokra, což dokládá hodnocení A na EU štítku (B u zimní verze). Je to díky vysokým lamelám s optimalizovaným rozmístěním drážek v prostřední části dezénu. Propojené bloky v ramenní oblasti s optimalizovaným rozložením tlaku na styčné ploše pak poskytují vynikající vlastnosti při průjezdu zatáčkou, pomáhají také ke kratší brzdné dráze.

Sběratelka cen

Pneumatika stihla za uplynulý rok získat mnoho cen, mimo jiné REIFEN Essen 2016 Innovation Award v kategorii „Technologie a produkty“, cenu za inovace na irském autosalonu nebo se stala jedním z produktů roku ve Francii. Výkonný ředitel divize spotřebitelského segmentu v Bridgestone Jake Rønsholt prozradil, že se podařilo vytvořit novou kategorii pneumatik a spotřebitelé dávají jasnou odpověď – prodeje jsou o 25 % vyšší oproti cílům. „Během tohoto roku bychom měli vidět více než milion pneumatik Bridgestone DriveGuard na silnicích v Evropě,“ uvedl Rønsholt začátkem roku 2017.

Článek Bridgestone DriveGuard: Jen pro TPMS byl publikován 30. května 2017 v 00.00 v rubrice Informace a Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...