Bridgestone - šampion Formule 1

Tagy:  Bridgestone, pneumatiky, levné, formule, vítěz, obutí

Sponzorované odkazy:

Bridgestone - šampion Formule 1

Čísla vzbuzující respekt

Bridgestone je japonský výrobce pneumatik se sídlem ve městě Kurume. Založen byl roku 1931 a od té doby systematicky expanduje do celého světa. V současnosti síť Bridgestonu čítá více než 140 poboček a výrobních závodů po celém světě. Roční obrat činil roku 2009 více než 28 bilionů dolarů. Celá síť Bridgestonu zaměstnává v současnosti okolo 140 tisíc pracujících.

Kde se vzal název Bridgestone?

Kurumskou firmu na výrobu pneumatik založil, jak již víme roku 1931, jistý Shojiro Ishibashi. Právě příjmení zakladatele, čili Ishibashi, znamená v japonštině „kamenný most.“ Tento fakt se stal východiskem při hledání globálního obchodního názvu. Angličtina je pro tento účel velmi vhodná a překladem jsme se dostali na „stone bridge.“ Teď už jenom stačilo pro větší originalitu a „dynamičtější“ fonetiku tato dvě slova přehodit a „Bridgestone“ byl na světě.

Počátky Bridgestonu

Jak jsme již zmínili na začátku, první pneumatika s logem Bridgestone sjela z výrobní linky roku 1931, slibný vývoj přerušila druhá světová válka. Bridgestone se musel věnovat zbrojní výrobě, navíc byla továrna zle poškozena. Poválečnou obnovu zpomalila 46denní stávka dělníků. Po vyřešení situace se výroba rozšířila o pneumatiky na jízdní kolo a další gumové součástky. Druhá polovina 20. stol. byla ve znamení expanze a skupování menších výrobců, což roku 1988 vyústilo v zakoupení Firestonu.

Bridgestone vítězem Formule 1

Motoristický sport je pro každého výrobce pracujícího v automobilovém průmyslu velkým přínosem, a to hned ve dvou rovinách. Ta první je, že v rámci soupeření na závodní trati se vývoj posouvá neuvěřitelně dopředu a takto získané poznatky lze „přetavit“ i do produkce pro sériové vozy a získat tak náskok na konkurenci. Druhá věc, co závody přinášejí, je reklama. Když vyhrává vůz obouvaný danou značkou pneumatik, lidé jsou o tom informováni v médiích a dostane se jim tento fakt do podvědomí a může se to stát rozhodujícím argumentem, až si budou pořizovat pneumatiky na svůj vůz. Bridgestone tohoto faktu bezezbytku využil. Dodával totiž více než 10 let pneumatiky do královny motoristického sportu, Formule 1. Monoposty formule 1 obouval do roku 1997 do roku 2010 a za tuto dobu dokázal získat pět titulů mistra světa, a to jak v kategorií jezdců, tak v poháru konstruktérů. V sezoně 1998 si na Bridgestonech dojel pro mistrovský titul Mikka Häkkinen na voze McLaren Mercedes a v sezonách 2001, 2002, 2003 a 2004 to byl legendární Michael Schumacher na Ferrari. Po sezoně 2010 již Bridgestone ze šampionátu vystoupil a přesune těžiště svých propagačních aktivit do jiné oblasti.

Kupte si pneumatiky Bridgestone za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Bridgestone - šampion Formule 1 byl publikován 12. června 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...