Bridgestone vyvíjí pneumatiky nepotřebující vzduch

Tagy:  vývoj, Bridgestone, Michelin, recyklovatelné pneu, ekologické, bezvzduchové

Sponzorované odkazy:

Bridgestone vyvíjí pneumatiky nepotřebující vzduch

Vývoj ve všech oblastech jde rychle dopředu a také výrobci pneumatik se snaží přijít s něčím převratným. Bridgestone nedávno přestavil svůj koncept pneumatiky bez vzduchu, napsal koncem minulého roku server geek.com …

Japonský výrobce Bridgestone, který patří k světovým lídrům v pneumatikářském průmyslu, pracuje na vývoji zcela nových pneumatik z recyklovaného plastu. Pneumatika, která bude bez vzduchu, byla představena na autosalonu v japonském Tokyu. Konkurenční výrobce Michelin se otázce pneumatik bez vzduchu začal věnovat zhruba ve stejné době jako Bridgestone. Výsledek, Michelin Tweel, známe již léta…

Pneumatiky, které nepotřebují vzduch

Technologie, o které se několik let pouze mluvilo, se již v blízké době může dostat k zákazníkům. Nová řada pneumatik, které nepotřebují žádný vzduch a jsou stoprocentně recyklovatelné, již existují a byly i otestovány. Špatnou zprávou je, že prototyp je pro běžné využívání (zatím) příliš malých rozměrů.

Jak je možné, že pneumatiky nepotřebují žádný vzduch? Nahrazuje ho speciální vnitřní konstrukce. Díky důmyslnému vnitřnímu žebrování a využití termoplastické pryskyřice je pneumatika pevná, i když nevyužívá napumpovaného vzduchu.

Tweel se deformují, Bridgestone ne

Prototyp vypadá podobně jako pneumatika Michelinu s názvem Tweel, představená před sedmi lety. „Panáček Bibendum“ však přišel s naprosto odlišným řešením – pneumatiky od Michelinu na pohled připomínají staré loukoťové kolo a při překonávání překážek se paprsky podélně deformují, aby se vzápětí zase vrátily do původního tvaru. Pneumatiky Michelin Tweel byly tehdy významnou inovací.

Pneumatika Michelinu byla tedy zaměřená spíše na překonávání překážek v terénu. Proto jsou tyto pneumatiky velmi oblíbené pro vojenské účely. V roce 2005 však byly s úspěchem předvedeny i na voze Audi A4.

Bridgestone jde jinou cestou – předně se snaží cílit na běžného zákazníka a díky vysoce recyklovatelné pneumatice snižuje náklady. Díky „nepneumatické“ pneumatice, jak novinku nazývá sám Bridgestone, se nemusí řidiči obávat defektů, dostatečně pevná žebra pneumatiky zabraňují zhroucení při vyšších otáčkách.

Podle Bridgestone by mohlo jít o funkční a ekologičtější alternativu konvenčních pneu do budoucna. „Bridgestone vyvinul tuto technologii s cílem jejího zavedení v praxi,“ stojí v tiskové zprávě.

Koncept od Bridgestone by nemusel vůbec potřebovat vzduch… Foto: www.bridgestone.euKoncept od Bridgestone by nemusel vůbec potřebovat vzduch… Foto: www.bridgestone.eu
…protože by vše vyřešilo důmyslné vnitřní žebrování a termoplastická pryskyřice. Foto: www.bridgestone.eu…protože by vše vyřešilo důmyslné vnitřní žebrování a termoplastická pryskyřice. Foto: www.bridgestone.eu

Recyklovatelná pneumatika

Bridgestone se chlubí, že je celá pneumatika vyrobená z recyklovaného termoplastu. Z tohoto materiálu je také vnější běhoun a tím se snižuje produkce odpadů jako celku. Z použitých pneumatik vzniknou opět nové. Nejde přitom o podobný „paskvil“ jako u protektorů, jde o novou pneumatiku se vším všudy. Akorát recyklovanou.

Jde stále pouze o koncept, proto není divu, že o detailech Bridgestone mlčí. Cena ani datum uvedení na trh není zatím veřejnosti známé. Výrobce pneumatik však již uvedl, že test na malých elektrických vozidlech proběhl s úspěchem. Jízda prý byla hladká a pohodlná, pozitivní je i malý šum.

Už se ale nemluví o tom, zdali to byli elektromobily na silnici, nebo golfové vozíky. Ray Walters, který o novince informoval na webu geek.com, se přiklání k druhé variantě.

Článek Bridgestone vyvíjí pneumatiky nepotřebující vzduch byl publikován 4. února 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...