Nokian eLine 2: Bezpečnost v eko hávu

Tagy:  Nokian eLine 2, nízký valivý odpor, ekologie, úspora, bezpečnost, přilnavost, EU štítek

Sponzorované odkazy:

Nokian eLine 2: Bezpečnost v eko hávu

Novinka od tradičního výrobce pneumatik nese název Nokian eLine 2 a přináší prémiovou kvalitu. Tato pneumatika přináší bezpečnost v kombinaci s ekologickou ohleduplností, o čemž svědčí hodnocení AA na EU štítku. Podařilo se tak skloubit bezpečnostní a „zelené“ vlastnosti. Pneumatika nabízí přesné reakce a komfortní svezení.

Nokian si s novým modelem drží svojí pověst výrobce bezpečných a ekologických pneumatik a třebaže je známý zejména zimním obutí, i letní pneu „umí“. Nejlepší možná přilnavost na mokru ohodnocená písmenem A v praxi znamená brzdou dráhu kratší až o 18 metrů oproti méně kvalitnímu obutí, další „áčko“ v hodnocení vlivu na spotřebu pak znamená spotřebu nižší až o 0,6 litru na sto kilometrů.

Pneumatika má poměrně konzervativní směrový dezén – čtyři obvodové drážky, mezi nimiž je nespočet šikmých, ale krátkých lamel proměnlivé šířky. Až v ramenních oblastech lze nalézt delší drážky, které odvádí vodu z kontaktní plochy pneumatiky. Vlasové lamely v jednotlivých blocích jsou pak odlišné na vnitřní a vnější straně pneumatiky, proto je třeba věnovat při obouvání pozornost nápisu „outside“, resp. „inside“ na bočnici pneumatiky.

Technologie pro další generace

Při vzniku pneumatiky přišly ke slovu moderní technologie, které budou dle Nokianu využívána také u dalších letních pneumatik Nokian Tyres. Molekulární řetězce siliky, funkční směsi vzorku nové generace pneumatiky vytváří korálovou strukturu nové generace pryže, která zesiluje tuhost dezénu. Pneumatika funguje optimálně v širokém teplotním rozsahu, zlepšuje přilnavost za mokra a zároveň snižuje valivý odpor.

Odvod vody z kontaktní plochy urychluje technologie Coanda Nokian Tyres. Dezénové bloky na vnitřní straně připomínají svým tvarem rampu, která umožňuje odvádět vodu z podélných do příčných drážek. Speciálně zakulacené drážky jsou speciálně uzpůsobené pro odtok vody z hlavních drážek. Skvělou zprávou je, že bezpečnost pneumatice zůstává i s ubývajícím dezénem.

Mezi jednotlivými bloky je pak podpora, která minimalizuje jejich pohyb. To přináší lepší ovladatelnost, nízkou hlučnost a rovnoměrné opotřebení běhounu. Nízká hlučnost je další velkou devizou pneumatiky. Komfortnější jizdě napomáhá technologie tichých bočnic – speciální pryžová směs mezi bočnicí a běhounem aktivně filtruje hluk a vibrace. Půlkruhové zářezy na podélných žebrech pak snižují odpor vzduchu a rovněž snižují hlučnost.

Nokian eLine 2 kombinuje skvělou přilnavost a nízký valivý odpor. Foto: www.nokiantyres.com/NokianeLine2Nokian eLine 2 kombinuje skvělou přilnavost a nízký valivý odpor. Foto: www.nokiantyres.com/NokianeLine2

Bezpečnost na prvním místě

Aby byla pneumatika maximálně bezpečná, nechybí na ní indikátor bezpečnosti nové generace. Řada číslic na středovém žebru ukazuje hloubku dezénu v milimetrech. Jakmile se objeví červený proužek, znamená to hloubku dezénu pod 4 mm, tedy nedostatečnou hloubku vzorku a nutnost výměny.

Jedná se o pneumatiku pro vozy střední velikosti, která se nabízí ve velikostech 15 a 16 palců a právě přichází na trh. Konkurencí mohou být pneumatiky Goodyear UltraGrip 8, Bridgestone Ecopia EP001S nebo prémiová Michelin Pilot Sport 3. Všechny tyto pneumatiky již dokázaly v minulosti skloubit nízký valivý odpor a skvělou přilnavost.

Článek Nokian eLine 2: Bezpečnost v eko hávu byl publikován 10. května 2016 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...