Jak postupovat při dopravní nehodě?

Tagy:  dopravní nehoda, postup, havarijní pojištění, povinné ručení

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Nehody za volantem nejsou nic příjemného, ale občas se do ní zaplete i opatrný a vynikající řidič. Pak člověk začne panikařit a neví, co si počít. Proto určitě nebude od věci vědět, jak postupovat při dopravní nehodě…

Samozřejmě je každá nehoda jiná a sestavit obecný postup je velmi obtížné, přesto existuje pár „zlatých pravidel“, kterými je dobré se řídit. Třeba si je v šoku po nehodě všichni nevybaví, ale je možné, že právě v těchto chvílích pomohou ještě většímu problému.

První pomoc je základ

Zejména je třeba udělat maximum pro to, aby k nehodě nedošlo a když už se tak stane, co nejdříve zastavit. Ihned také zabezpečte místo nehody – je nutné obléknout si reflexní vestu, zapnout varovná světla a umístit výstražný trojúhelník před auto proti směru jízdy. Pokud se někdo zranil, je nezbytné volat záchrannou službu na telefonním čísle 155, případně také hasiče (150) a policii (158). Při „okně“ pomůže i číslo 112. Zároveň se snažte poskytnout první pomoc.

Pokud to vyžaduje zákon, zavolejte také policii – v každé zemi jsou podmínky stanoveny jinak, v ČR je to nutné vždy, když dojde k újmě na zdraví osob, když je poškozen majetek třetích osob nebo když škoda přesahuje 100 000. Když se jedná o menší nehodu a účastníci se shodnou, kdo je viníkem, lze vše vyřešit i bez policie.

Díky znalostem o povinném ručení se nevinní řidiči nemusí bát, pojišťovna viníka jim obvykle zaplatí opravu vozu. Horší to je s autem řidiče, který nehodu způsobil. Pokud nemá havarijní pojištění, bude platit ze svého. Že si přeci jen nějaké to „havarijko“ sjednáte? Pro optimální výběr lze jen doporučit kalkulačku havarijního pojištění.

Pište a kreslete. Všechno

Pak stačí do dokumentu „Evropský záznam o dopravní nehodě“ napsat, co se stalo, opsat si údaje z dokladů druhého řidiče i ze zelené karty a je vše vyřešeno. Jde o jméno a bydliště druhého řidiče, číslo zelené karty, číslo pojistné smlouvy, název pojistitele, platnost zelené karty, SPZ a VIN kód druhého vozu. Pište, kreslete a buďte pečliví. Dokument musí na závěr podepsat všichni zúčastnění. Pokud přijede policie, policejní protokol podepište jen v případě, když s ním souhlasíte. V opačném případě uveďte vlastní vyjádření. V zahraničí klidně pište česky.

Když nehoda skončí jen pomačkanými plechy, jedná se o šťastný konec. Foto: Martin SingrKdyž nehoda skončí jen pomačkanými plechy, jedná se o šťastný konec. Foto: Martin Singr

Rozhodně se zdržte popíjení alkoholických nápojů nebo požití jiných návykových látek „pro uklidnění“ po nehodě. Zároveň nijak nemanipulujte s vozidly, minimálně dokud nepřijede policie. Pokud je to nutné, vyznačte alespoň konečné postavení vozidel sprejem nebo křídou a vše si ještě vyfoťte. Pro nepojízdné vozidlo pak přijede odtah, který platí pojišťovna viníka. S pojišťovnou budete po nehodě v kontaktu docela často. Mnoho užitečných informací nejen o pojištění vozidel lze najít na webu http://www.epojisteni.cz

Článek Jak postupovat při dopravní nehodě? byl publikován 20. března 2014 v 19.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...