Jak vybrat ty pravé zimní pneumatiky?

Tagy:  disky, pneumatiky, zimní pneu, prémiové, ekonomický segment, celoroční, protektory

Jak vybrat ty pravé zimní pneumatiky?

Mílovými roky se blíží doba, kdy bude nutné vyměnit pneumatiky. To ví bez přehánění asi každý. Ovšem s výběrem té správné značky už to tak jednoznačné není. Zkusme si proto v rychlosti projít svět pneumatik a zařadit si nejoblíbenější modely…

Prémiové značky pro manažery

Nejkvalitnější, ale také nejdražší, jsou prémiové značky. Tyto pneumatiky tradičně obsazují přední místa v nezávislých testech a hodí se pro řidiče, kteří musí bez ohledu na počasí hodně cestovat. Často mají také dražší vozy a tak je nějaká ta stovka navíc za pneumatiky nemůže rozházet. Konkrétně se jedná o Continental ContiWinterContact TS850, Michelin Alpin A4, Goodyear Ultra Grip 8 nebo třeba Bridgestone Blizzak LM-32.

Na těchto značkách často vyjíždí nové vozy z továrny a občas se někdo na radu kolegy rozhodne změnit při nákupu nových pneumatik značku. Často pak lituje, protože vozy jsou optimalizované právě pro pneumatiky, jaké dostávají ve výrobě. A myslet si, že mezi pneumatikami není rozdíl, je hrubá chyba…

Kdo jezdí méně, může při nákupu ušetřit

Druhá skupina jsou pneumatiky tzv. ekonomického segmentu. To jsou pneumatiky, které vynikají skvělým poměrem cena:kvalita a za výhodnou cenu poskytují skvělé vlastnosti pro každodenní používání, třebaže jen na kratší vzdálenosti jako je cesta do práce a zpět. Sem můžeme zařadit domácí a velmi oblíbenou pneumatiku Barum Polaris 3, slovinskou Sava Eskimo S3+, Vredestein Snowtrac 3 nebo Matador MP 59 Nordicca M+S.

Poslední skupinou, kterou by si ale měli dovolit jen ti, kteří v zimě jezdí opravu výjimečně, jsou pneumatiky protektorované nebo celoroční. V prvním případě jde o pneumatiku, která dostala na kostru nový vzorek a řidič tak neví, co vše má za sebou (pokud si tedy nenechá udělat protektory z vlastních pneu), v tom druhém jde vždy do jisté míry o kompromis – pneumatika, která musí fungovat třeba i při plus padesáti stupních prostě nemůže být skvělá i při mínus deseti. Klasickým zástupcem protektorovaných pneu je značka Pneu Vraník, z celoročního obutí jmenujme například Barum Quartaris.

Nabídka zimních pneumatik je široká, dá se v ní však snadno zorientovat. Foto: Martin SingrNabídka zimních pneumatik je široká, dá se v ní však snadno zorientovat. Foto: Martin Singr

Jsou i pneumatiky, kterým je radno se vyhnout. Jsou to různé čínské (ale nejen ty) značky, které sice lákají extrémně nízkou cenou, ale v testech pravidelně končí se známkou „nevyhověla“. Poslední dobou je pak trendem také kupovat pneumatiky v supermarketech. Chybí na nich jakákoliv značka a to samo o sobě by už mělo motoristy odradit. Přesto se však najdou tací, kteří si pneumatiky naloží do svého nákupního vozíku.

Kola? Zvolte plechové disky

Závěrem zbývá dodat, že pro zimu se příliš nehodí elektrony, daleko vhodnější jsou klasické plechová kola. Disky na auto se dají sehnat za dobrou cenu a bez problémů vydrží všechny nástrahy zimního používání. V černé barvě vypadají dobře a kdo má jiný názor, může za pár korun pořídit ještě ozdobný kryt. V dnešní době není problém najít třeba disky na Ford nebo disky na Renault, které budou sedět přesně na konkrétní vůz.

Článek Jak vybrat ty pravé zimní pneumatiky? byl publikován 23. října 2013 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...