Continental Cross Contact LX 2: Novinka pro SUV

Tagy:  Continental CrossContact LX 2, SUV, off road, 4x4, UHP, test, novinka 2013

Sponzorované odkazy:

Continental Cross Contact LX 2: Novinka pro SUV

Segment SUV je nejrychleji rostoucí kategorií aut a spolu se stoupající oblibou těchto vozů se pneumatikáři snaží poskytnou motoristům co nejlepší obutí. Jednou z pneumatik určených pro vozy SUV je letošní novinka, Continental Cross Contact LX 2.

Jedná se o prémiovou pneumatiku pro vozy kategorie SUV, která se vyznačuje krátkou brzdnou dráhou, přesnou ovladatelností a vysokým kilometrovým výkonem. Je jednou ze sedmi letních pneumatik pro vozy SUV a 4×4 v nabídce německého koncernu. Hlavním charakteristickým rysem je důraz na bezpečnost – ať už na silnici nebo v lehčím terénu. Vozy, pro které je tato pneumatika, jsou například Land Rovek Evoque, Nissan Qashqai nebo Volkswagen Touareg, tedy dražší automobily, které jsou k vidění spíše v ulicích města než v hloubi lesa.

Klíčové ukazatele: Stále lepší

ContiCrossContact LX 2 měla na co navazovat a opět posunula klíčové ukazatele k dokonalosti – poskytuje až o 6 % vyšší brzdný výkon, o 3 % lepší ovladatelnost a o 10 % větší odolnost proti proříznutí a proseknutí v terénu než loňský model. Byl také zlepšen valivý odpor (o 8 %) a zvýšen kilometrový výkon (o více než 25 %).

Běhoun pneumatiky je velmi tuhý a to zejména díky masivní prostřední části, a uzavřenému vzorku. To se projevuje skvělou ovladatelností a velmi dobrými vlastnostmi při brzdění na suchu i na mokru. Na vozovce pokryté vodou odvádí skvělou práci mnoho drážek, kterými je pneumatika opatřena.

Čtyři hlavní podélné drážky asymetrického dezénu a mnoho lamel odvádí vodu z kontaktní plochy a brání aquaplaningu. Pneumatika je také méně hlučná, což pomáhá vyššímu komfortu při cestování. Díky ploché kontuře pneu je tlak rozložen rovnoměrně po styčné ploše. Tím se prodlužuje životnost pneumatiky.

Prémiová pneumatika pro SUV, to je Continental CrossContact LX 2. Foto: http://mediacenter.conti-online.comPrémiová pneumatika pro SUV, to je Continental CrossContact LX 2. Foto: http://mediacenter.conti-online.com

I když vůz s pneumatikami Continental Cross Contact UHP vyjede do lehčího terénu, nebude mít problémy. Díky běhounu s mnoha lamelami mají pneu výjimečnou trakci. ContiCrossContact LX 2 lze zakoupit ve 30 různých rozměrech od 15 do 18 palců s profilovým číslem od 55 do 75 procent, rychlostní třídy dosahují rozmezí od 180 do 240 km/h.

Předchůdce byl úspěšný

„Větší auta“ jsou stále oblíbenější a SUV spolu s MPV už tvoří více než třetinu nově registrovaných aut v ČR. Podobná situace je po celé Evropě a tak německý autoklub ADAC loni uskutečnil test pneumatik přímo pro automobily těchto kategorií (např. Honda CR-V, Hyundai Santa Fe, Kia Sportage, Nissan Qashqai nebo VW Tiguan).

Na pneumatice Continental Cross Contact UHP ocenil zejména celkově vyvážené vlastnosti a dále je prý obzvlášť dobrá na mokru. Podobné hodnocení měla i konkurenční Pirelli Scorpion Verde, naopak Goodyear EfficientGrip SUV 4×4 měla na mokru nedostatky, který pochopitelně souvisely s nejmenším opotřebením. Podobně si vedla i Sava Intensa SUV. Naopak vyšší opotřebení bylo zjištěno také u pneumatik Vredestein Sportrac 3 (nejlepší výsledky na suchu i mokru) a Hankook Dynapro HP. V testu byla i Bridgestone Dueler HP Sport, která je na mokru o něco slabší.

Článek Continental Cross Contact LX 2: Novinka pro SUV byl publikován 31. května 2013 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...