Continental CrossContact UHP: I vozy 4x4 jezdí rychle

Tagy:  Continental CrossContact UHP, vysoký výkon, SUV, 4x4, letní, off-road

Sponzorované odkazy:

Continental CrossContact UHP: I vozy 4x4 jezdí rychle

Velké vozy se stávají oblíbeným terčem nákupu movitějších motoristů. Už ale zdaleka nejde pouze o off-roady, které sice projedou všude v terénu, ale na silnici spíše jen překáží a akorát vytahují na asfalt bláto.

Větší auta jsou také SUV, tedy poměrně drahé a výkonné vozy, které se v lese sice neztratí, ale obvykle se tam málokdy podívají. Jejich teritorium je ve městě a naštěstí jsou vysoce výkonné pneumatiky i pro auta jako Toyota RAV4, Porsche Cayenne, BMW X5 nebo Audi Q5.

Jaká vlastně je?

Jaká vlastně je letní pneumatika Continental CrossContact UHP? Jedná se o produkt předního výrobce a tak lze očekávat, že bude nabita špičkovými technologiemi. Zajímavý je bionický profil pneumatiky se při jízdě zužuje a při brzdění rozšiřuje. To má mnoho výhod – brzdná dráha je kratší, ale valivý odpor a tím i spotřeba nižší, rovněž je znát pozitivní vliv na ovladatelnost – stabilita při zatáčení je díky této technologii vyšší.

Stabilitu v zatáčkách a skvělé předpoklady pro sportovní jízdu dále posiluje asymetrický profil a vysoká tuhost dezénu. Dle šířky pneumatiky jsou na obvodu čtyři nebo pět dostatečně širokých obvodových drážek, které odvádí skvělou práci na mokru, když absorbují a vytlačují vodu. Tím chrání cestující před vznikem aquaplaningu.

Vnější rameno je vybaveno tuhými ramenními bloky, které jsou spojené s obvodovým žebrem. To zajišťuje precizní směrovou stabilitu, stejně jako stabilitu v zatáčkách. Při akceleraci nebo prudkém brzdění pak pneumatika reaguje bleskově. O vyšší komfort při cestování se pak starají předsazené bloky dezénu a optimalizovaný je i samotný dezén. Tyto inovace ve vzájemné kombinaci snižují hluk.

Úspěchy v testech

Tvrzení Continentalu potvrzují výsledky testů. Například časopis Auto Zeitung se zaměřil na letní pneumatiky pro SUV a výsledek? Pneumatika Continental CrossContact UHP (rozměr 235/60 R 18 W) se stala vítězem testu, který probíhal s vozem Audi Q5. U pneumatiky byly oceňovány zejména účinnost v terénu a brzdný výkon i celková účinnost na mokré vozovce. Ochrana proti aquaplaningu byla pouze průměrná, podobně jako valivý odpor. Ne zrovna pozitivně pak byl hodnocen hluk. To je ale u podobných pneumatik přeci jen vedlejší ukazatel.

Na Continental CrossContact UHP se mohou spolehnout i řidiči výkonných SUV. Foto: www.conti-online.comNa Continental CrossContact UHP se mohou spolehnout i řidiči výkonných SUV. Foto: www.conti-online.com

Další německý časopis AutoBild testoval na voze BMW X5 pneumatiky typu 4 × 4. Continental CrossContact byla „Vysoce doporučená – vorBILDlich“ a stala se vítězem testu. I zde byla kladně hodnocena brzdná dráha, bezpečnost a překvapující účinnost na trávě. Naopak záběr v blátě nebyl tak dobrý a i zde si testovači všimli pouze průměrných výsledků co se valivého odporu týká.

Pneumatiky zkoušel i britský AutoExpress a to na Toyotě RAV4. Continental zde získal druhé místo za Goodyear Excellence a před Michelin Latitude Diamaris. Pneumatiky disponovaly velmi dobrými jízdními vlastnostmi na suchu i na mokru, brzdný výkon v obou případech byl dokonce nejlepší a při jízdě v terénu byly pneumatiky nejméně hlučné ze všech. Na suché vozovce se chovaly přesně a na štěrku jsou prý nejlepší volbou. „Ještě nikdy jsme neměli test pneumatik, který by byl tak těsný. Kterákoliv ze tří pneumatik, které se umístily nejvýše, odvede na vašem vozidle skvělou práci,“ psalo se v hodnocení.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Continental CrossContact UHP: I vozy 4x4 jezdí rychle byl publikován 11. října 2012 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...