Zimní pneumatiky - nepropásněte jejich nákup!

Tagy:  pneumatiky, levné, laciné, pneu, gumy, výhodné, kvalitní

Zimní pneumatiky - nepropásněte jejich nákup!

Sezona zimních pneumatik na dohled

Zimní pneumatiky bychom měli na svůj vůz nazout, když se začnou denní teploty pohybovat pod 7° C. Musíme také brát v potaz úseky silnic označené značkou „Zimní výbava“. Ta je platná od 1. listopadu do 31. března a seznam takto označených úseků můžeme najít na internetu či v jiných médiích. Pneumatik je na trhu nepřeberné množství a není snad dobře nakoupit. Proto bychom se už nyní měli začít orientovat na trhu, abychom je dokázali nakoupit levně a zároveň kvalitně.

Cena většinou odpovídá kvalitě

V nabídce vždy najdete široké spektrum pneumatik – od nejlevnějších až po věhlasné značky, kvůli kterým sáhnete hluboko do kapsy. Zhruba platí, že čím dražší pneumatika, tím bude kvalitnější, nabídne lepší jízdní vlastnosti a také trvanlivost. Některé testy ukázaly, že značkové pneumatiky (např. Michelin, Goodyear, Dunlop, Pirelli) vydrží dvojnásobnou vzdálenost než jejich alternativy za poloviční ceny. Z toho plyne poučení, že není vhodné na pneumatikách šetřit, protože jednotka vzdálenosti bude mít ve všech případech velmi podobnou cenu a můžeme si tedy „zdarma“ dopřát kvalitnější a bezpečnější pneu. Nad superlevnými pneumatikami např. z Číny ani nepřemýšlejte. Mají tak mizerné vlastnosti, že mohou být i životu nebezpečné.

Kdy ojetou zimní pneumatiku vyměnit za novou a jak?

Ačkoli je zákonem povolená minimální hloubka dezénu 1,6 mm (od novely Silničního zákona 4 mm), je velmi vhodné pneumatiku přezout již dříve. V době, kdy je velmi snadné sehnat levné pneu, je zbytečný hazard dojíždět pneumatiku na samotnou zákonem povolenou hranici, protože v tomto stavu již velmi špatně odvádí vodu (hrozí akvaplanink) a je naprosto neúčinná také na rozježděné břečce. Po přezutí bychom měli nechat celé kolo odborně vyvážit. Důrazně doporučuji obout zimní pneu na všechna kola. Jezdit se zimním obutím pouze na přední hnané nápravě a vzadu nechat letní gumy je vyložený hazard a šetření na nesprávném místě. Záludný přetáčivý smyk vás potká ve chvíli, kdy se vám to bude nejméně hodit a těch ušetřených pár tisícovek si můžete vyčítat do konce života. Je pravda, že s takto obutým favoritem lze na opuštěné silnici zažít více zábavy než s Porsche 911 na Severní smyčce Nürburgringu, ale takováto dobrodružství do provozu prostě nepatří!

Článek Zimní pneumatiky - nepropásněte jejich nákup! byl publikován 30. září 2011 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...