Který región přezouvá zimní pneumatiky nejdříve?

Tagy:  přezutí pneu, zima

Který región přezouvá zimní pneumatiky nejdříve?

Povinnost použít zimní pneumatiky od 1. listopadu respektuje letos výrazně více řidičů, a to bez ohledu na teplotní výkyvy nebo příchod prvního sněhu. Tento údaj vyplývá z aktuálního statistického průzkumu internetového obchodu Pneumatiky.cz, který porovnal data pneuservisů z celého území České Republiky. Dle průzkumu, k poslednímu říjnovému dni jezdilo na zimních pneumatikách již 76 % českých motoristů.

Zákon o zimních pneumatikách vchází v platnost vždy 1. listopadu a udává povinnost použít na vozidle zimní pneumatiky v případě, že se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, námrazy, či pokud lze tuto situaci vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, či pokud zimní výbavu na konkrétních úsecích přikazuje tzv. „zimní značka“.

V praxi se bohužel mnoho řidičů řídí více počasím než datem platnosti zákona. V případě, že jej ale nečekaně na cestách zastihne nepříznivé počasí, riskují pokuty, vyšší riziko dopravní nehody, ale i problém s případným pojistným plněním u pojišťoven.

Průzkum e-shopu Pneumatiky.cz vychází ze 4000 odpovědí od samostatných respondentů, který byl rozšířen o analýzu počtu řidičů, kteří již přezuli pneumatiky napříč českými pneuservisy. Zatím co loni ve stejném období nemělo na zimní pneumatiky přezuto celých 45 % motoristů, letos k 31. 10. 2013 zatím nepřezulo pouze 24 % řidičů. Z těchto dat vyplývá výrazné zvýšení zodpovědnosti českých řidičů. Řidiči, kteří vyčkávají na změnu klimatických podmínek, zejména tedy v první polovině listopadu, naráží také na enormní narůst zájmu o přezutí pneu v pneuservisech a delší dobu čekání.

Vizualizace podílu řidičů, kteří k 31.102013 přezuli na zimní pneumatiky podle krajů ČRVizualizace podílu řidičů, kteří k 31.102013 přezuli na zimní pneumatiky podle krajů ČR

*Je potěšující zjištění, že velká část řidičů přistupuje k přezouvání na zimní pneumatiky zodpovědně. Celých 76% jich letos nečekalo na přeplněné servisy a přezulo k 1. listopadu. Situace se oproti minulým letům výrazně zlepšila, důvodem může být lepší informovanost řidičů*“, uvedl ředitel předního tuzemského internetového obchodu Pneumatiky.cz.

„*Část řidičů však bohužel stále k přezutí pneumatik motivuje teprve první sníh. Přitom lze jednoznačně doporučit přezout na zimní pneu již při poklesu teplot pod +7°C. Při nízkých teplotách ztrácí tuhnoucí směs letních pneumatik své pozitivní vlastnosti a výrazně se tak prodlužuje brzdná dráha vozidla, v řádu několika metrů. Tím následně v provozu zcela zbytečně vznikají krizové situace. V případě nehody na letních pneumatikách navíc pojišťovny mohou krátit pojistné plnění,*“ doplnil Vojtěch Schwangmaier.

Mnozí odborníci se shodují, že omezení povinnosti zimní výbavy na konkrétní klimatické podmínky, nebo úseky je nedostatečné a nedosahuje určeného cíle, tedy snížení nehodovosti, zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Ve většině okolních státu je tato povinnost nekompromisně udávaná datem a bez uvádění sporných podmínek.

Článek Který región přezouvá zimní pneumatiky nejdříve? byl publikován 7. listopadu 2013 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je tisková zpráva. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...