Buďte chytří, kupte zimní pneu ve výprodeji

Tagy:  výprodej, zimní pneu, NejlevnejsiPNEU.cz, DOT

Buďte chytří, kupte zimní pneu ve výprodeji

Zima pomalu končí a prodejci pneumatik mají na skladě zboží, kterého by se rádi zbavili. Proto jdou s cenou dolů. Pokud tedy vidíte, že budete nové zimní pneu napřesrok potřebovat a máte místo, kde novou sadu uskladnit, je vhodná doba na nákup právě teď.

Vadí rok stará pneu?

S pneumatikami je to jako s jakýmkoliv jiným sezónním zbožím. Jedná-li se o zimní pneumatiky, jsou na samém konci zimy, tedy nyní, nejlevější. Prodejci ví, že by bylo více než vhodné pokusit se jich zbavit. Zbytečně jim totiž zabírají skladovací prostory. Druhý důvod je, že za více než půl roku již nebudou nejnovější a zákazníci na to snadno přijdou. I když to nevadí, někteří zákazníci si myslí opak…

Stačí se totiž pořádně podívat na bočnici pneumatika a najít tzv. DOT číslo. To se skládá ze čtyř číslic – první dvě označují týden a druhé dvě rok výroby. Například DOT 0112 tedy značí pneumatiku, která byla vyrobená v prvním týdnu letošního roku.

Je jasné, že cesta na prodejní pulty pár dní trvá a tak v prvním týdnu letošního roku byla vyrobena nejspíše letní pneumatika. Zimní se vyrábí naopak v létě.

Nicméně problematiky znalí říkají, že za pár let pneumatika neztratí nic ze svých vlastností. Stará DOT je prý pouze mýtus, který šíří někteří rádoby odborníci. „I test ADACu prokázal, že pokud stáří pneumatiky nepřekročí 4 roky, má naprosto totožné vlastnosti jako pneumatika čerstvě vyrobená,“ dodává Jiří Anderle, marketing coordinator manager z webu NejlevnejsiPNEU.cz. I zde lze pořídit zimní pneu ve výprodeji.

Nákup pneumatiky s rok starou DOT, pokud byla správně skladována, tedy podle Anderleho znamená finanční úsporu a žádné riziko. Jediným problémem by mohla být koupě výběhového dezénu pneu, který by se například při poškození jedné pneumatiky špatně sháněl.

Zima již pomalu končí, přesto se vyplatí vydat se do obchodu pro zimní pneumatiky. Foto: Martin SingrZima již pomalu končí, přesto se vyplatí vydat se do obchodu pro zimní pneumatiky. Foto: Martin Singr

Jak ušetřit pár procent z ceny

Není žádným tajemstvím, kde výrobci i prodejci skladují pneumatiky. K takovým účelům jsou určeny tmavé a suché místnosti či haly, kde si tyto výrobky zachovávají dlouhodobě neměnné vlastnosti po dobu minimálně zhruba dvou let. Pneumatiky ale nejsou nijak náročné na skladování, a pokud máte garáž, sklep, půdu nebo jakékoliv jiné suché a tmavé místo, není důvod nenakupit pneumatiky už nyní a neuskladnit je doma.

Kromě finančního efektu se vyhnete frontám a čekání na začátku listopadu (nebo spíše s prvním sněhem), kdy nakupuje pneumatiky snad každý. „V současnosti jsou výprodejové ceny zimních pneumatik v našem obchodu okolo 5–8% levnější než v plné sezoně,“ potvrzuje Anderle a dodává, že záleží na rozměru a současně držených skladových zásobách.

Prodej do posledního kusu? Ale ne!

Situace se ale nemá tak, že na konci zimy by zákazník nenašel ve skladech jedinou zimní pneumatiku. To vůbec ne. Například NejlevnejsiPNEU.cz musí vždy držet pojistnou zásobu pneumatik v hlavních rozměrech a ta se počítá do statisíců kusů zimních i letních pneumatik.

„Není pro nás problémem, pokud je sezona z části neúspěšná a naskladněné zboží by se eventuelně neprodalo,“ říká Anderle. To se ale prý stává spíše ojediněle a z hlediska celkového množství se jedná o minimální, zanedbatelný počet.

Článek Buďte chytří, kupte zimní pneu ve výprodeji byl publikován 29. února 2012 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...