Nokian Hakkapeliitta R5: synonymum naprosté bezpečnosti

Tagy:  Nokian, Hakkapeliitta, zimní, bezpečné, technologie, Double Block Grip, Arctic Grip, Silent Touch, Green Trace

Sponzorované odkazy:

Nokian Hakkapeliitta R5: synonymum naprosté bezpečnosti

Nejnovější generace tradičních zimních pneumatik Nokian Hakkapeliitta R5, které přichází v těchto dnech na trh, jsou podle výrobce synonymem naprosté bezpečnosti. Nabízí prý dokonalou přilnavost, komfort a ekologičnost.

Novinka ve vlajkové řadě severských zimních pneumatik bez hrotů se nabízí nejen ve verzi pro osobní auta, ale i pro sportovní užitková vozidla a crossovery, ta má v názvu navíc označení SUV. Speciálním modelem pak je verze Hakkapeliitta R5 EV určená pro elektrická a hybridní vozidla.

Nokian Hakkapeliitta R5 má nový dezén Double Block Grip a nabízí i další inovace jako jsou nové částice v běhounu pro větší přilnavost. Hustá síť lamel byla počítačově optimalizovaná. Tuhé dezénové bloky jdou od středu pneumatiky do ramenní oblasti, oproti modelu Nokian Hakkapeliitta R3 má novinka o čtyřicet procent více bloků pryže. Díky tomu je kontaktní plocha o čtyři procenta vyšší. Na ledu pak pomáhají mikroskopické krystaly Arctic Grip přimíchané do směsi a fungující jako vestavěné hroty. „Spolu s tím, jak se pneumatika opotřebovává, objevují se nové krystaly, které zvyšují tolik potřebnou přilnavost,“ popisuje výrobce.

Pneumatika má být díky dezénu Silent Touch s novým rozložením bloků pryže také méně hlučná, což opět pozitivně ovlivňuje komfort při cestování. „Zatímco celkový počet bloků se zvýšil, jednotlivé bloky a drážky jsou menší. V kombinaci s vyváženými bloky pryže poskytuje dezén Silent Touch stabilní ovladatelnost, plynulou jízdu a příjemnou hladinu hlučnosti,“ vysvětluje Nokian.

Pneumatika však disponuje oproti svému předchůdci lehčím odvalováním, což šetří palivo a prodlužuje dojezd. Díky směsi Green Trace je dle výrobce valivý odpor o více než patnáct procent lepší oproti hlavním konkurentům v prémiovém segmentu pneumatik. Ekologické je i složení směsi, více než třetinu tvoří obnovitelné a recyklované materiály.

Nokian Hakkapeliitta R5 jsou letoší novinkou. Foto: www.nokiantyres.czNokian Hakkapeliitta R5 jsou letoší novinkou. Foto: www.nokiantyres.cz

Nokian uvádí, že model Hakkapeliitta R5 ve srovnání s jinými prémiovými pneumatikami snižuje spotřebu paliva o 2,8 %. „Například ve Finsku tak řidič může ušetřit v průměru až 48 litrů paliva za čtyři roky,“ počítá výrobce. U elektromobilů se pak úspora odhaduje na 170 kWh elektrické energie.

Nicméně pro hybridní a elektrická vozidla je určená spíše pneumatika Nokian Hakkapeliitta R5 EV. Ta je díky akustické pěně na vnitřní straně pneumatiky velmi tichá, má navíc všechny přednosti modelu pro konvenční vozy. „Elektrická vozidla jsou tišší než tradiční modely automobilů, díky čemuž se nízká hladina hluku valení stává otázkou komfortu. Při vývoji nové Hakkapeliitta R5 jsme z hlediska tiché jízdy udělali obrovské kroky vpřed,“ uvedl Hannu Onnela, hlavní inženýr ve společnosti Nokian Tyres.

Pro větší a stále oblíbenější vozy SUV je pak model s příznačným názvem Nokian Hakkapeliitta R5 SUV. Byla vyvinutá s ohledem na specifické potřeby velkých a výkonných SUV nebo crossoverů. Bezpečnostní prvky a moderní technologie má pneumatika stejné jako verze pro osobní auta. Samozřejmě má „něco“ nevíc, například technologii silných aramidových bočnic. Ty jsou odolnější vůči poškození jako může být proražení nebo propíchnutí.

Na výběr je ze sto šedesáti rozměrů od čtrnácti do dvaadvaceti palců, rychlostní index je až 190 km/h. Hlavními trhy jsou pro Nokian severské země, Rusko a Severní Amerika.

Článek Nokian Hakkapeliitta R5: synonymum naprosté bezpečnosti byl publikován 30. října 2022 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...