Michelin Agilis 3: Novinka pro rok 2020

Tagy:  Michelin Agilis 3, lehká nákladní, novinka, ekologická

Sponzorované odkazy:

Michelin Agilis 3: Novinka pro rok 2020

Francouzský pneumatikářský gigant nedávno při veletrhu Solutrand 2019 představil novou letní pneumatiku, je to nová generace známého modelu: Michelin Agilis 3.

Obutí pro lehká nákladní vozidla navazuje na loni představenou pneumatiku Michelin Agilis CrossClimate. Nový model poskytuje bezpečnost na mokrých silnicích a vynikající energetickou účinnost. Michelin se mimochodem zavázal dodržovat principy trvale udržitelného rozvoje, jinými slovy účinnější využívat suroviny a zdroje při zachování vynikajícího výkonu po celou dobu životnosti pneumatiky.

Díky lepší konstrukci pneumatiky budou mít dodávky o dvacet procent nižší spotřeba energie. Je to díky tomu, že třetí řada modelu Agilis váží v průměru o kilogram méně než její předchůdce. V některých rozměrech je rozdíl až 1,7 kilogramů. Tím pádem se nejen spotřebuje méně surovin při výrobě, ale poté, co je třeba pneumatiku vyměnit, vzniká i méně odpadu. Michelin uvádí, že se po 20 000 kilometrů sníží emise CO2 o sto kilogramů. To odpovídá snížení spotřeby paliva o 0,12 litrů na 100 kilometrů a úspoře sto euro, tedy zhruba dva a půl tisíce.

Pneumatika si drží vlastnosti po celou dobu své životnosti a Michelin dokonce uvádí, že se některý výkonové charakteristiky zlepšují s opotřebením pneumatik. Je to brzdný výkon na suché vozovce a spotřeba paliva. Brzdné vlastnosti na mokru se sice v průběhu životnosti pneumatiky zhoršují, ale není to důvod k obavám. Brzdný výkon je vysoký až dokud není dosaženo TWI pneumatiky (indikátor opotřebení běhounu pneumatiky prozraující, že pneu už nemá vzorek hloubky 1,6 mm). Výrobce při této příležitosti zdůrazňuje třídu A na EU štítku v hodnocení brzdného výkonu na mokré vozovce.

Nový vzorek pneumatiky obsahuje zejména hluboké drážky, které souvisí s pružnými bloky běhounu a tedy s vynikající ovladatelností vozidla na mokru. Drážky ve tvaru písmene U pak přináší více svislých bočních bloků běhounu pro vyšší kontaktní plochu v hloubce běhounu 2 mm. Dokud není dosaženo TWI, je odvod vody co možná nejrychlejší.

Dlouhé životnosti pneumatika dosahuje zejména díky dvěma technologiím vyvinutým pro pneumatiky nákladních vozidel. Je to gumové směs s vysokou odolností proti oděru a patentovaná technologie bránicí zachycení kamenů v běhounu. Ty pak totiž mohou pneumatiku poškodit, často i neopravitelně. Je na místě poznamenat, že výrobce použil stejnou ochranu i na bočnicích, toto řešení už bylo uplatněno u modelu Agilis CrossClimate.

Skvělých hodnot bylo dosaženo díky technologii EverGrip. To zahrnuje inovativní směs kaučuku s optimalizovaným dávkováním sazí a oxidu křemičitého, které přispívají k bezpečnosti pneumatiky během brzdění za mokra po celou dobu životnosti.

Michelin zatím podobu modelu Agilis 3 na svém webu nezveřejnil. Foto: www.michelin.comMichelin zatím podobu modelu Agilis 3 na svém webu nezveřejnil. Foto: www.michelin.com

Michelin Agilis 3 bude v prodeji od dubna příštího roku, nejprve to bude pouze ve dvanácti velikostech. Další tucet rozměrů bude k dispozici na starém kontinentu do července 2020, čímž se pokryjí tři čtvrtiny trhu. Alternativou mohou být například modely Continental Vanco Contact 2 nebo Pirelli Carrier.

Článek Michelin Agilis 3: Novinka pro rok 2020 byl publikován 30. listopadu 2019 v 00.00 v rubrice Letní pneu a Nákladní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...