Michelin Agilis: Bezpečnější a úspornější než kdy dříve

Tagy:  Michelin, Agilis, bezpečnost, odolnost, ekonomika, úspory, dodávky, lehká užitková vozidla

Sponzorované odkazy:

Michelin Agilis: Bezpečnější a úspornější než kdy dříve

Pneumatiky pro dodávky jsou mezi veřejností tak trochu opomíjené. Přesto se jedná o nezbytnou součást vozidel všech přepravních firem. I drobní živnostníci pak potřebují pneumatiky, na které se mohou spolehnout. Jednou ze špičkových pneumatik pro užitková vozidla je Michelin Agilis.

O letním obutí Michelin Agilis, které je určeno pro užitková vozidla o hmotnosti nad 2,8 tun výrobce říká, že je ekonomičtější (díky úspoře na palivu je de facto jedna ze čtyř zdarma a životnost je delší o 20 %), bezpečnější (brzdná dráha na mokré vozovce je kratší až o tři metry) a odolnější (stejná odolnost vůči poškození bočnic jako u předchůdce při snížení negativních dopadů odírání bočnic).

Pneumatika na první pohled zaujme vysokými bočnicemi. Dezén se oproti předchozí generaci se shodným názvem výrazně změnil. Nyní mu dominují tři výrazné obvodové drážky, které doplňují šikmé lamely, ve vnitřní i vnější ramenní oblasti se střídají tenké a silné drážky. Stejný vzor je i ve středové oblasti, navíc se silné lamely směrem k prostřední drážce ztenčují. To zajišťuje skvělý záběr při zachování co nejlepších brzdných vlastností. Zatímco minulá generace sázela na vzorek ve tvaru schodů, nyní jsou lamely ve tvaru vlnek.

Šetří kapsu majitele

Pneumatika je stále ekonomičtější. Díky technologii „Durable Contact Patch“ má stopa pneumatik výraznější podobu čtverce, na pneumatiky Michelin Agilis totiž byla uzpůsobena koncepce nákladních pneumatik. Ve výsledku je optimalizován kontakt mezi bloky pneumatiky a vozovkou při velkém zatížení a vysokém tlaku huštění. Méně tření znamená nižší spotřebu paliva a vysoká odolnost proti odírání se projeví na delší životnosti.

Ostatně, osm ochranných štítků na bočnicích neustále chrání pneumatiku proti odírání, kterému se při běžném provozu nelze zcela vyhnout. Společně se stavbou a dvojitou kostrou umožní tyto štítky využít maximální možné životnosti pneumatiky. Nová součást běhounu „Durable Security Compound“ vychází z pneumatik pro osobní vozidla. Díky ní jsou směsi pneumatik trvalé pevné po celou dobu používání obutí. Ve spojení s velmi pevnou stavbou se výrazně zkracuje brzdná dráha na vozovce pokryté vodou.

Michelin Agilis šetří kapsu řidiče a nabízí i bezpečnost. Foto: www.michelin.czMichelin Agilis šetří kapsu řidiče a nabízí i bezpečnost. Foto: www.michelin.cz

Pneumatika se nabízí v obvyklých rozměrech 14“, dá se ale sehnat i šestnáctipalcová varianta. Pokud se podíváme ne energetický štítek, ohledně palivové efektivity má hodnotu E, naopak exceluje v hodnocení brzdných vlastností na mokru s ohodnocením B. Hlučnost je vzhledem k určení pneumatiky slušných 70 dB.

A co konkurence?

Do „rodiny“ Agilis patří také Agilis Camping určená pro obytné vozy. Ta je homologována na Fiat Ducato, který je na silnicích velmi častý. Kromě toho je lze díky označení M+S využívat jako zimní a tomu také odpovídá dezén lamelizovaný až o 30 % a prořezaný až o 20 %. Plnohodnotnou zimní vezí pak je Michelin Agilis Alpin, která má oproti předchůdci kratší brzdnou dráhu a o 25 % lepší záběr na sněhu. Konkurencí pro pneumatiku Michelin Agilis mohou být jiné prémiové obutí pro užitková vozidla, tedy Continental ContiVanContact 200 nebo Pirelli CARRIER.

Článek Michelin Agilis: Bezpečnější a úspornější než kdy dříve byl publikován 25. srpna 2016 v 00.00 v rubrice Letní pneu a Nákladní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...