Michelin Primacy HP: vysoce výkonná pneumatika

Tagy:  Michelin Primacy HP, bezpečnost, brzdná dráha, podhuštěné

Sponzorované odkazy:

Michelin Primacy HP: vysoce výkonná pneumatika

Pneumatika francouzského výrobce Michelinu s názvem Primacy HP není pro motoristy žádnou novinkou. Jde o pneumatiku, která podle výrobce zajišťuje lepší ovladatelnost a obzvláště dobré vlastnosti při brzdění na mokré vozovce.

Pneumatika Michelin Primacy HP patří mezi vysokovýkonné pneumatiky, což vlastně potvrzuje již její název: Písmena HP totiž neznamenají nic jiného než „high performance“, neboli v překladu vysoce výkonné pneumatiky. Podle Michelinu je tato pneumatika upřednostňována výrobci automobilů a její hlavní plusy spočívají ve zkracování brzdné dráhy na mokrém povrchu a v dlouhé životnosti.

Pneumatika je určená pro vozy vyšší střední třídy a vyšší třídy. Sáhnou po ní také řidiči, kteří hledají to pravé obutí pro velkoprostorová vozidla. Jedná se o letní pneumatiku, která díky ikonce GreenX není lhostejná k životnímu prostředí.

V nepřeberné nabídce si vybere asi každý, pneumatika se nabízí v šířce od 195 do 275 mm, průměr je od 16“ do 19“. Rychlostní index pneumatiky Michelin Primacy HP je H, V, W i Y. Písmeno Y přitom znamená rychlost do 300 km/h a na takovou rychlost, upřímně řečeno, většina aut na českých silnicích nedosáhne. Z tohoto pohledu by většině českých řidičů stačil rychlostní index nejnižší, tedy H, který představuje nejvyšší rychlost 210 km/h.

Michelin ještě nabízí několik tajemných zkratek v sloupečku „specifikace“ a tak není volba jednoduchá, naštěstí na českých internetových stránkách Michelinu existuje vyhledavač, který po zadání značky, řady, modelu, motoru a roku výroby vozu vybere vhodnou pneumatiku.

Michelin se chlubí, že brzdná dráha vozu obutého v pneumatikách Michelin Primacy HP je až o dva metry kratší než u shodného vozu, který použije pneumatiky Michelin Pilot Primacy. Pneumatiky prý mají při brzdění na mokru lepší vlastnosti než konkurenční značky.

Lepší ovladatelnost za všech podmínek podle výrobce garantuje více spojovacích můstků, masivnější bloky a rovnoměrné rozložení tlaku po celém běhounu pneumatik. Pro případ defektu a následné ztrátě vzduchu byly při vývoji pneumatiky navrženy vyztužené bočnice.

Bezpečnost je pro Michelin prioritou

Výrobce pneumatik, Michelin, si uvědomuje, že jsou pneumatiky v nepřetržitém kontaktu s různými typy povrchů v rozdílných klimatických podmínkách a hrají tak zásadní roli pro celkovou bezpečnost jízdy.

Michelin však na webových stránkách upozorňuje, že sami řidiči mají na výkonnost pneumatik vliv a proto by měli pravidelně jednou měsíčně a před každou delší jízdou kontrolovat tlak v pneumatikách, včetně té rezervní. Pokud je pneumatika podhuštěná, může prasknout a i když zůstane nepoškozená, brzdná dráha se prodlužuje. Další negativní vlivy jsou horší jízdní stabilita, vyšší riziko aquaplaningu a nezanedbatelné ekonomické ztráty – vyšší spotřeba paliva a nižší životnost pneumatiky. Přesto Michelin informuje, že tři pětiny evropských řidičů jezdí s podhuštěnými pneumatikami.

Michelin Primacy HP se zaměřuje na bezpečnost. Zdroj: www.michelinman.comMichelin Primacy HP se zaměřuje na bezpečnost. Zdroj: www.michelinman.com

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Michelin Primacy HP: vysoce výkonná pneumatika byl publikován 28. dubna 2011 v 08.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...