Michelin X Multi Energy pomohou k nízké spotřebě

Tagy:  Michelin X Multi Energy, úspory, palivo, CO2, životnost, nákladní, prořezávání, protektorování, novinka

Sponzorované odkazy:

Michelin X Multi Energy pomohou k nízké spotřebě

Francouzský pneumatikářský gigant Michelin nabízí i na českém trhu v segmentu „velkých“ pneumatik model s názvem Michelin X Multi Energy. Ten je určen pro regionální dopravu a podle výrobce dokáže snížit spotřebu paliva až o více než litr na sto kilometrů. Zároveň disponuje dlouhou životností, což je další vlastnost obzvláště ceněná dopravci.

Nová řada pneumatik X Multi nahrazuje řadu X Multiway 3D a nabízí větší sortiment, zákazníci se mohou rozhodovat dle toho, jestli jejich vozy jezdí dlouhé vzdálenosti nebo se pohybují po městě, respektive preferují dlouhou životnost pneumatiky nebo úspory paliva. Oba tyto ukazatele se výrazně zlepšily. Oproti svému předchůdci nabízí novější řada o dvacet procent delší životnost a úsporu až 1,2 litru paliva na sto kilometrů. To je nějakých 3000 eur, tedy více než 77 000 korun za životnost vozu, nebo chcete-li za pět až sedm let.

O 3,3 tun emisí CO2 méně

Na spotřebu paliva, respektive emise CO2, se zaměřuje i Evropská unie a nákladní vozy nad šestnáct tun musí od letošního roku uvádět své emise. Od prvního ledna 2020 to čeká i nákladní vozy nad sedm a půl tuny. Nová pneumatika dle výrobce uspoří 3,3 tuny emisí CO2 na sto tisíc kilometrů. Kromě toho je ale snížení finančních výdajů v zájmu samostatných provozovatelů vozů. „Palivo znamená druhé nejvyšší náklady pro dopravce a trendy v průmyslu směřují k čistší, ekologičtější dopravě,“ uvádí Michelin v tiskové zprávě.

S pneumatikami Michelin X Multi Energy se řidiči nemusí bát jakýchkoliv kontrol. Foto: transport.michelin.czS pneumatikami Michelin X Multi Energy se řidiči nemusí bát jakýchkoliv kontrol. Foto: transport.michelin.cz

Francouzský výrobce zároveň prozradil, jaké inovativní technologie stojí za skvělým výkonem nových pneumatik. První z nich je Infinicoil, což je vlastně téměř nekonečný ocelový drát dlouhý až 400 metrů a ovinutý kolem pneumatiky. Zajišťuje větší stabilitu pneumatiky a tím i nižší spotřebu paliva a delší životnost. Další technologie, Regenion, je výsledkem složitý forem tištěných na 3D tiskárně. Jde o regenerační bloky běhounu, které se objevují spolu s opotřebením pneumatiky a udržují poměr mezer ve vzorku dezénu. Technologie Powercoil pak označuje novou generaci robustnějších ocelových kabelů v plášti – nyní jsou lehčí a tím snižují valivý odpor, navíc poskytují lepší odolnost.

Prořezávání a protektorování povoleno

Specifikum pneumatik je rozlišení na dvě verze, Michelin X Multi Energy Z a D. Ty s označením Z mohou být obuty na všechny nápravy, D lze obout pouze na hnací nápravy. Zatímco u pneumatik pro osobní vozy je prořezávání nesmyslné a také velmi nebezpečné, u nákladního obutí je tomu jinak. Proto dopravci ocení, že Michelin X Multi Energy jsou plně prořezatelné až do hloubky tří milimetrů a vhodné k protektorování. To skýtá možnost dalších úspor na materiálu, protože pneumatiky díky tomu vydrží déle i na palivu.

Kompaktní dezén přináší nižší hlučnost, což je ale u nákladní vozidel poněkud vedlejší faktor. Důležitější je bezpečnost a i na ní se myslelo. Značení 3PMSF a M + S zajišťuje dobrou přilnavost za všech povětrnostních podmínek. Snad ani není třeba dodávat, že pneumatiky jsou homologovány všemi významnými výrobci nákladní automobilů.

Článek Michelin X Multi Energy pomohou k nízké spotřebě byl publikován 30. března 2019 v 00.00 v rubrice Nákladní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...