Nenechte se zmýlit – 4 velké pneu-omyly

Tagy:  zimní pneumatiky, mýty a fakta, zákon, celroční pneu, supermarket, pneuservis

Sponzorované odkazy:

Nenechte se zmýlit – 4 velké pneu-omyly

Ohledně pneumatik běžní motoristé občas trochu tápou. Tu jim něco vypráví kolegové v práci či známí, sem tam si přečtou nějaký ne zrovna objektivní článek na internetu a něco si domyslí dle svých znalostí. Pojďme se podívat na čtyři nejčastější omyly spojené s pneumatikami!

1. Od prvního listopadu musíte mít zimní pneumatiky

To je pravda, ale pouze z části. Zákon totiž hovoří o povinnosti mít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, nicméně zároveň musí být na pozemní komunikaci souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Letošní podzim je celkem teplý a tak se nenechte zmást reklamními tvrzeními některých prodejců, že kdo nemá v tuto chvíli zimní pneumatiky, koleduje si o pokutu. Zatím tomu tak není, pokud tedy neminete značku přikazující použití zimní výbavy – tam jsou zimní pneumatiky v listopadu již povinné bez ohledu na počasí.

2. Celoroční pneumatiky nejsou určeny pro zimní podmínky

Není to tak zcela pravda. Jsou univerzální, takže logicky jejich vlastnosti na sněhu a ledu nejsou tak dobré jako u zimního obutí, ale jde o vcelku dobrý kompromis pro řidiče, kteří nejezdí často, a když nemusí, tak cestu o pár dní odloží. Pokut se bát nemusíte, tyto pneumatiky jsou totiž opatřeny symbolem M + S, což znamená, že se z hlediska legislativy jedná o zimní obutí.

Někteří motoristé si pak myslí, jací jsou chytráci, když koupí nové letní pneumatiky před přicházející zimou. Vzorek sice mají parádní, ale běhounová směs je diametrálně odlišná, stejně tak lze najít odlišnosti v konstrukci a nakonec i dezénu. Navíc hrozí pokuta. Tento postup tedy rozhodně ne.

3. V supermarketu se dají koupit kvalitní pneumatiky

Obecně vzato, pneumatiky v supermarketech obvykle nebývají kdovíjaká výhra z hlediska kvality, ale bodují vynikající cenou. V nejlepším případě koupíte slušnou pneumatiku z ekonomického sektoru (Barum, Debica apod.), většinou je to ale o poznání horší. Ve snaze nabídnout co nejlepší cenu se často nabízí pneumatiky z Číny, jejichž kvalita je pochybná. A v některých případech si jí motorista ani nemůže ověřit, protože na bočnici prostě chybí jméno výrobce. Přesto jsou tyto pneumatiky v regálech a tu a tam lze zahlédnout, že si je někdo skutečně kupuje…

4. V pneuservisu se o vůz postarají nejlépe

Důvěřuj, ale prověřuj, jak se říká. V servisu většinou zvládnou vůz přezout opravdu rychle, obzvláště pokud nemusí sundávat pneumatiky z ráfků. Ale když s nimi motorista není na dílně, nenamáhají se s utahováním šroubů ručně. A zkuste si pak někde na krajnici dálnice rukou povolit šroub, který byl utažený pneumatickým klíčem. Pravděpodobně nepochodíte. Samozřejmě, jsou i seriózní servisy, kde se šrouby poctivě dotahují momentovým klíčem, ale není jich mnoho.

Kolem zimních pneumatik panuje spousta mýtů a polopravd. Foto: Martin SingrKolem zimních pneumatik panuje spousta mýtů a polopravd. Foto: Martin Singr

Pokud motorista doslova tápe, to je pro různé vesnické servisy skvělá příležitost se obohatit – tak se může stát, že zákazník do servisu dá vůz se čtyřmi novými pneu Continental a při převzetí má obuté pneumatiky podstatně levnější, navíc zdaleka ne nové nebo najednou chybí rezerva – i na to si tedy dejte pozor.

Článek Nenechte se zmýlit – 4 velké pneu-omyly byl publikován 7. listopadu 2016 v 00.00 v rubrice Informace a Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...