Pirelli P Zero Trofeo: Pneu nejen pro závodníky

Tagy:  Pirelli, Pirelli P Zero Trofeo, UHP, výkonné, závodní, okruh

Sponzorované odkazy:

Pirelli P Zero Trofeo: Pneu nejen pro závodníky

Jeden z předních hráčů pneumatikářské branže, Pirelli, nedávno představil novou řadu pneumatik. P Zero Trofeo ještě posouvají již legendární řadu P Zero a je nasnadě, že najdou uplatnění zejména na těch nejvýkonnějších vozech světa.

Pirelli se angažuje ve světovém šampionátu v rallye, formuli 1 i dalších závodních sériích a zkušenosti zde získané byly využity při vývoji těchto nových pneumatik. Jedná se o letní obutí určené zejména na suché silnice. Není však třeba při náhlé dešťové přeháňce odstavit vůz u krajnice – jen je potřeba jet pak opatrněji. Speciální směs odolává extrémnímu nasazení a s ním spojenému vysokému zahřátí pneumatik. Díky tomu zůstane výkonnost zachována déle než kdy dříve.

Dvě půlky vzorku

Asymetrický vzorek je rozdělen do dvou hlavních částí. Vnitřní polovina vzorku s dvěma masivními podélnými drážkami pomáhá na mokré vozovce, kdy snižuje riziko aquaplaningu. Příčné žlábky pomáhají dokonalejší trakci a maximálnímu brzdnému efektu. Vnější část se pak inspirovala asfaltovou pneumatikou pro rallye – zajišťuje konstantní pevnost a stálost v průběhu zatáčení či přejíždění nerovností, třeba i obrubníků typických pro změnu při závodech na okruzích. Motorista se s těmito pneumatikami může vžít do pocitů závodního pilota.

I u těchto pneumatik hrála roli ekologie, třebaže u supersportů se o trvale udržitelném rozvoji příliš nedá hovořit. Verze Trofeo i Trofeo R nemá ve směsi žádné potenciálně nebezpečné vysoce aromatické oleje. Pneumatika je také velmi tichá, podle Pirelli již dnes splňuje hlukové normy, které budou dle legislativy platné až v dalších letech.

Pneumatiky Trofeo jsou nabízeny pouze ve dvou rozměrech, 205/45 ZR17 a 265/35 ZR18, což rozhodně nebude vyhovovat všem. Lepší nabídka je u modelu Pirelli Trofeo R, které jsou k dostání v téměř dvou desítkách rozměrů. Jedná se o téměř totožnou pneumatiku, pouze písmeno R značí zvýšenou Redukci opotřebování až o 80 % a lepší ovládání vozidla na suché trati, obě vlastnosti jsou pak docíleny díky unikátnímu složení směsi.

Nejen pro závodní okruhy

Třebaže jsou tyto pneumatiky primárně určené pro závodní dráhy, jsou schváleny také pro proovz na běžných silnicích. Pirelli ale pro tyto případy dává dvě důrazná varování: V případě deštivého počasí a rizika aquaplaningu je doporučená opatrná jízda sníženou rychlostí a pak je třeba mít na paměti, že při normálním provozu přeci jen platí jiná pravidla než na uzavřené závodní dráze s prostornými únikovými zónami.

Pirelli P Zero Trofeo je už na první pohled pro výkonné vozy. Foto: www.pirelli.comPirelli P Zero Trofeo je už na první pohled pro výkonné vozy. Foto: www.pirelli.com

Zatímco Trofeo R jsou k dostání v počtu téměř dvou desítek rozměrů. Písmeno R u pneumatiky Trofeo R značí zvýšenou Redukci opotřebování až o 80 % při ještě lepším ovládání vozidla na suché trati, to vše díky unikátnímu složení směsi. Ačkoliv jsou pneumatiky určeny zejména pro ty nejvýkonnější a nejsilnější vozy, uplatnění mohou najít také na výkonných vozech střední třídy.

Je nasnadě, že nejen Pirelli nabízí prémiové pneumatiky pro výkonné vozy, vhodnou volbou s podobnými vlastnostmi mohou být třeba Michelin Pilot Sport 4, Continental ContiSportContact Vmax nebo Dunlop Sport MAXX RT 2.

Článek Pirelli P Zero Trofeo: Pneu nejen pro závodníky byl publikován 23. května 2016 v 00.00 v rubrice Letní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...